Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziție dedicată zilei de Dragobete, la Muzeul Callatis

ro

21 Feb, 2013 17:13 2436 Marime text

Joi, 21 februarie 2013, începând cu ora 11.00, la sediul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, s-a desfășurat manifestatrea cultural-științifică: „Iubiri callatiene", prilejuită de apropierea Zilei de Dragobete.

În deschidere, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis" Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a precizat: "În tradiția populară românească, Ziua de Dragobete este o sărbătoare a dragostei și iubirii, a bunei dispoziții. Românii mai consideră că, începând cu Ziua de Dragobete, natura revine la viață. Conform tradiției, Dragobete era fiul Babei Dochia, sau, în altă variantă, ciobanul care o însoțea pe Baba Dochia. Dragobete mai este asemănat cu un tânăr năvalnic, frumos, voinic și bun. Corespondentul său, în mitologia greacă, este Eros, iar în cea romană, Cupidon. Mă bucură mult faptul că am reușit să expun, la muzeu, creațiile celor mai importanți artiști ai Mangaliei, în cadrul expoziției colective Iubiri callatiene și că avem susținerea d-lui primar pentru toate proiectele noastre."

Invitat să adreseze câteva cuvinte participanților, primarul Cristian Radu a declarat: "Sunt lucruri normale, firești, ca Primăria Mangalia să colaboreze foarte bine cu Muzeul Callatis, iar noi să ne întâlnim într-un spațiu adecvat, pentru vernisarea unei astfel de expoziții. Mă bucură să vad, alături de noi, de artiștii orașului, tinerii liceelor din Mangalia, pentru că ei sunt viitorul. Am discutat de mai multe ori despre construirea unui spațiu, unde artiștii Mangaliei să-și poată expune creațiile, și avem încrederea că vom reuși să construim această Galerie de Artă cât mai curând."

Luiza Cala, unul dintre artiștii care a expus, dar și coorganizator al evenimentului, i-a prezentat pe toți ceilalți artiști plastici: Laura Alexe, Nicu Găgeanu, Karl Robert Perko, Ion Bălănoiu și Gabriel Tora, dar și pe artiștii de la secțiunea handmade: Anca Vlădescu, Carmen Pascu, Emilia Pasăre și Corina Dogaru. Despre creațiile artiștilor a vorbit criticul de artă Tatiana Odobescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii