Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Şef din Poliţia Bihor, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

ro

08 Jul, 2014 10:39 2735 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate,  a inculpatului Sava Gheorghe Cornel, comisar şef de poliţie, şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (SAESP) din cadrul IPJ Bihor, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
-         4 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru sine şi pentru altul dintre care una în formă continuată,
-         fals intelectual şi abuz în serviciu,
 
     În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În calitate de comisar şef de poliţie şi şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor, inculpatul Sava Gheorghe, în noaptea de 22/23 august 2012, l-a intimidat, prin declinarea calităţii de ofiţer de poliţie şi şef al serviciului menţionat şi l-a acuzat fără niciun temei faptic de săvârşirea infracţiunii de braconaj pe un paznic de vânătoare al Asociaţiei de vânătoare „Vânătorul Alpin”. Astfel, Sava Gheorghe i-a luat arma de vânătoare şi muniţia aferentă, cu încălcarea dispoziţiilor din Codul de procedură penală, fără să întocmească vreun proces-verbal de constatare a unei infracţiuni sau alt act care să creeze contextul legal al ridicării armei şi muniţiei. Prin aceste acţiuni, inculpatul Sava Gheorghe a cauzat o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane fizice şi, în acelaşi timp, l-a împiedicat pe  paznicul de vânătoare să declanşeze primele cercetări faţă de inculpatul Sava Gheorghe şi faţă de alte persoane, aceştia obţinând folosul necuvenit de a nu face obiectul unor cercetări privind acte de braconaj.
La data de 21 noiembrie 2013, în cursul instrumentării, de către DNA, a prezentei cauze, s-a dispus identificarea armelor deţinute de inculpatul Sava Gheorghe şi predarea acestora către un armurier autorizat, în urma luării măsurii preventive a obligării de a nu părăsi localitatea Oradea şi a interdicţiei de a deţine, de a folosi şi de a purta vreo armă sau muniţie. Cu ocazia identificării armelor deţinute de inculpatul Sava Gheorghe, s-a constatat că printre cele 12 (douăsprezece) arme, figurează şi arma de foc letală, cu ţeavă lungă, basculantă, cu destinaţia „vânătoare”, marca G.M. SUHL, calibru 20. Această armă de vânătoare nu figura şi nu figurează printre armele înscrise în permisul de armă emis pe numele inculpatului Sava Gheorghe şi nici în Registrul deţinătorilor de arme supuse autorizării – Persoane fizice al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor.
În cursul anului 2008, fiul inculpatului Sava Gheorghe, a cumpărat o armă de vânătoare din Olanda, marca G.M. SUHL, calibru 20. La data de 18.09.2008, în permisul de armă al fiului a fost înscrisă o armă letală, de vânătoare, marca G.M. SUHL, calibru 20, cu o altă serie, viza fiind aplicată de inculpatul Sava Gheorghe, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor, fără a se fi verificat corespondenţa dintre seria înscrisă pe armă sau pe ţeavă cu cea din documentele care o însoţesc.
La data de 25.09.2012, cu ocazia prelungirii valabilităţii permisului de armă al fiului, printre armele deţinute de acesta, în număr de 5 (cinci), a fost menţionată şi arma cu datele de identificare nereale.
La data de 18.09.2013 fiul lui Sava Gheorghe a fost obligat să depună armele pe care le deţinea la un armurier autorizat, ca urmare a suspendării dreptului de a purta şi folosi arme, iar tatăl său, pentru a nu risca pierderea armei marca G. M. SUHL,  calibru 20, a făcut demersuri şi a cumpărat arma de vânătoare, prin intermediul unei societăţi comerciale, care fusese deţinută de fiul său.
La data de 26.09.2013, inculpatul Sava Gheorghe a avizat înscrierea armei respective în permisul său de armă, fără ca arma să fie prezentată pentru verificare lucrătorului de poliţie din cadrul SAESP Bihor.
De data aceasta, inculpatul Sava Gheorghe a încălcat atât dispoziţiile art. 12 din HG nr. 130/2005, dar şi dispoziţiile din Procedura emisă de IGPR privind activitatea de autorizare a persoanelor fizice pentru procurarea, deţinerea, portul şi folosirea armelor letale cu destinaţia vânătoare şi tir sportiv.
 
Prin aceea că a avizat înscrierea, în permisul de armă al fiului său şi ulterior în propriul permis de armă, a unei arme letale cu o altă serie decât cea reală şi nu a prezentat-o pentru verificare, în anii 2008, 2012 şi 2013, respectiv prin aceea că a deţinut o armă letală care nu figurează în nicio evidenţă, inculpatul a cauzat o vătămare intereselor legitime ale statului privind evidenţa armelor deţinute de persoane fizice pe teritoriul României, prin aceasta obţinând pentru sine folosul necuvenit al deţinerii armei respective.
În cursul anului 2013, inculpatul Sava Gheorghe, comisar şef de poliţie şi şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor, a aplicat viza de prelungire a valabilităţii permisului său de armă tip A (în care erau trecute armele de colecţie pe care le deţinea),  fără a întocmi o cerere în acest sens şi fără să prezinte spre verificare armele pentru care trebuia să solicite prelungirea deţinerii lor, indicând ca documentaţie un dosar referitor la permisul de armă tip B (în care erau trecute armele letale), atestând astfel împrejurări necorespunzătoare adevărului într-un document oficial.
Verificându-se în evidenţele Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bihor documentaţia care a stat la baza aplicării vizei de prelungire a valabilităţii permisului de armă tip A, s-a constatat că aceasta nu există, inculpatul SAVA GHEORGHE încălcând dispoziţiile art. 26 alin. 1 din  HG nr. 130/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, prin aceea că nu a întocmit cererea de prelungire a valabilităţii permisului de armă, cu menţionarea armelor înscrise în permis şi nu a prezentat armele respective lucrătorului de poliţie din cadrul SAESP Bihor, subordonat de-al său, care avea ca atribuţii de serviciu prelungirea valabilităţii permiselor de armă persoane fizice. Raportat la această situaţie a rezultat că  inculpatul Sava Gheorghe a deţinut şi deţine în mod ilegal cele trei arme de colecţie, încălcând şi dispoziţiile legale privind prezentarea spre verificare a armele respective.
În condițiile în care a luat cunoștință de faptul că o persoană deține a păstrat o  armă de vânătoare în mod necorespunzător (sub pat), inculpatul Sava Gheorghe nu a aplicat amenda corespunzătoare cuprinsă între 2.000 şi 5.000 lei şi de a nu i-a suspendat dreptul de deţinere şi port armă pe o perioadă de 6 luni persoanei respective, cauzând o vătămare intereselor legitime ale statului cu privire la regimul armelor şi muniţiilor.
În calitatea sa de comisar şef de poliţie şi şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bihor, inculpatul Sava Gheorghe nu a luat măsuri pentru ridicarea armei de vânătoare de la o persoană, în vederea indisponibilizării, în luna octombrie 2013, cunoscând că aceasta a săvârşit infracţiunea prevăzută de art. 140 din Legea nr. 295/2004, în sensul că a deţinut-o în mod ilegal şi nu a depus-o la un armurier, după ce i-a expirat valabilitatea permisului de armă. În plus, inculpatul a  autorizat vânzarea-cumpărarea armei de vânătoare, pentru a nu fi confiscată.
 
 
              Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, propunându-se instanţei luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul SAVA GHEORGHE, privind deţinerea, folosirea şi utilizarea armelor şi a muniţiilor.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul  DGA Serviciul Județean Anticorupție Bihor și al SIPI Bihor.
    Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.



 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii