Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:44 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum va fi împărțită România și ce s-a discutat la prima dezbatere publică pe tema regionalizării

ro

02 Apr, 2013 19:50 1702 Marime text
De ce este important ca regionalizarea administrativă a țării să fie realizată anul acesta, cât ar urma să coste, când ar trebui să fie aleși noii super-lideri regionali, ce județe ar urma să intre în posibila regiune "Dunarea de Jos" și care sunt posibilele capitale regionale cotate cel mai bine în sondajele de opinie - toate aceste aspecte au fost discutate marți la Academia Română în prima dezbatere publică pe marginea procesului de regionalizare și descentralizare în România. Pe lângă regionalizarea administrativă, premierul Ponta - prezent la dezbatere - a pledat și pentru o "regionalizare" a justiției în care majoritatea proceselor să se încheie la nivelul Curților de Apel regionale și să nu mai ajungă la Înalta Curte ca în prezent.
 
La începutul conferintei, premierul Victor Ponta a ținut un discurs în care a susținut că Guvernul are în acest moment prea multe atribuții, iar acestea trebuie delegate către regiuni. Victor Ponta a mai declarat ca se confrunta zi de zi cu o "supercentralizare".
 
"Sunt unul dintre premierii care crede ca Guvernul central are prea multe atributii. Un guvern mai suplu, mai eficient, trebuie sa cedeze din aceste atributii catre regiuni, municipii, orase. O fac din convingere. (...) Ma confrunt zi de zi cu o supercentralizare. Ma confrunt cu aceasta zi de zi. O guvernare foarte centralizata nu este eficienta", a explicat premierul Ponta
 
El a adaugat ca regionalizarea trebuie prevazuta in Constitutie, la revizuirea acesteia si a mai subliniat ca procesul de regionalizare "nu este cerut de catre Comisia Europeana sau Uniunea Europeana".
 
 Sursa  AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii