Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campanie de donare de sânge la Cernavodă

ro

27 Nov, 2014 17:14 1668 Marime text
Cetăţenii din Cernavodă se pregătesc zilele acestea să doneze sânge. Primăria Oraşului Cernavodă, împreună cu Centrul  Regional  de Transfuzii  Sanguine  Constanţa şi Spitalul Orăşenesc Cernavodă organizează, sâmbătă, între orele 8.30 - 13.30, o nouă acţiune  de  donare de sânge.

„Sânge pentru viaţă” este sloganul care va exprima scopul acestei ample campanii pentru sprijinirea semenilor aflaţi în dificultate. Cernavodenii sunt participanţi fideli la aceste acţiuni, iar numărul donatorilor din localitate a crescut în ficare an. Cetăţenii au înţeles că fiecare transfuzie poate salva în fiecare zi o viaţă, şi mai mult decât atât, speră la crearea unui centru permanent de transfuzii în cadrul Spitalului Orăşenesc al Oraşului Cernavodă.

Şi în cadrul acestei noi campanii sunt aşteptate  toate  persoanele  sănătoase  din  oraşul Cernavodă şi localităţile învecinate care doresc să îi ajute pe  pacienţii  care  au  nevoie  de  tratament  transfuzional. Persoanele care nu au mai donat sânge până în prezent, trebuie să respecte anumite condiţii obligatorii necesare procedurii de transfuzie.

Pot  dona  sânge  persoane  cu  vârste cuprinse  între 18-65 de ani , cu greutatea peste 50 kg , care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat , boli de inimă.

Persoanele  peste  50 de ani  sunt  rugate  să aducă  de la medicul de familie o adeverinţă  din care sa reiasă  că nu  sunt  în  evidenţa cu boli de inimă  sau neurologice.

Cu  două  zile  înainte  de  donare  este interzis  consumul  de  băuturi  alcoolice! În  ziua donării se recomandă a se servi un mic dejun uşor, sarac în grăsimi şi minim 500 ml lichide.

Persoanele care efectuează o donare completă (450ml. de sânge) beneficiază la cerere de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donarii, în cazul donatorilor salariaţi, o zi scutire de la frecventa în ziua donării in cazul elevilor, studenţilor şi militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii