Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BNR a lansat în circuitul numismatic monede dedicate aniversarii a 150 de ani de la înființarea Senatului

ro

18 Jun, 2014 18:57 1994 Marime text
Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 2 iunie, un set de trei monede (din aut, din argint și din tombac cuprat) și o monedă din argint dedicate aniversării a 150 de ani de la înființarea Senatului României.

Caracteristicile tehnice ale monedelor din set sunt următoarele: moneda de aur are o valoare nominală de 100 de lei, cea de argint de 10 lei, iar cea de tombac cuprat de 1 leu. Monedele au formă rotundă, cantul este zimțat și au diametre de 21 milimetri (aur) și 37 milimetri (argint și tombac cuprat). Moneda de aur are o greutate de 6,452 grame, cea de argint de 31,103 de grame, iar cea de tombac cuprat de 23,5 de grame.

Aversul monedelor redau o reprezentare parțială a Palatului Parlamentului din București, o imagine din timpul unei ședințe a Senatului, stema României, anul de emisie 2014, valorile nominale (100 de lei - aur, 10 lei - argint,  1 leu – tombac cuprat) și inscripția în arc de cerc „ROMÂNIA”.
Reversul comun tuturor monedelor prezintă portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și al mitropolitului Nifon, primul președinte al Senatului, numele acestora și inscripția în arc de cerc „150 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA SENATULUI” și „1864”, anul evenimentului aniversat.
Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de monede și monedelor din argint se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Monedele vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de monede și monedele din argint vor fi însoțite de broșuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză.
Borșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii