Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Blocajul de nave de pe Dunăre monitorizat cu ajutorul sateliților Sentinel

ro

10 Aug, 2015 19:17 1212 Marime text
 
Informații esențiale pentru monitorizarea navigației pe Dunăre, unde valul de căldură a condus la un nivel scăzut al apei, au fost furnizate de primii doi sateliți Sentinel al Agenției Spațiale Europene (ESA), informează un comunicat al Agenției Spațiale Române (ROSA), citat de Agerpres.

Utilizând date de la cei doi sateliți, ROSA a sprijinit Administrația Fluvială a Dunării de Jos pentru a repera un grup de nave în apropiere de orașul Zimnicea, aflat în apropierea malurilor.

„Aproximativ 120 de nave sunt blocate pe Dunăre acum, dintre care 100 nu sunt echipate cu un Sistem Automat de Identificare", a declarat Ion Nedelcu, directorul proiectelor pentru mediu și securitate din cadrul Agenției Spațiale Române, citat în comunicat.

El a precizat că „scopul principal a fost acela de a identifica navele care nu au un astfel de sistem, acestea fiind cazurile în care imaginile Sentinel s-au dovedit a fi extrem de utile".

Sentinel-1A a fost primul satelit lansat în cadrul programului Copernicus al Europei în aprilie 2014, transportând un radar care poate vedea prin nori și în întuneric. Acesta este deosebit de util pentru supravegherea maritimă și siguranța navelor.

În plus, radarul acoperă în mod regulat întreaga Europă, cu o lățime a fâșiei de observație de 250 km, care permite ca astfel de evenimente critice să fie observate.


Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii