Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţul tragic al cutremurului din Nepal creşte constant

ro

26 Apr, 2015 16:42 1425 Marime text
Peste 2.200 de morţi şi aproape 5.000 de persoane dispărute este ultimul bilanţ oficial al cutremurului devastator de 7,8 din Nepal, informează România TV. 19 români au fost prinşi în mijlocul dezastrului. Autorităţile de la Bucureşti au luat legătura cu toţi şi s-au asigurat că sunt în regulă.
 
"În continuarea informaţiilor transmise în cursul zilei de ieri, 25 aprilie 2015, referitoare la situaţia cetăţenilor români în urma cutremurului din Nepal, vă informăm că,  până în prezent, au fost identificaţi 19 cetăţeni români, care au fost contactaţi şi se află în afara oricărui pericol", se arată într-un comunicat MAE.
 
Însă numărul morţilor creşte de la o oră la alta. Astfel, potrivit ultimului bilanţ oficial, peste 2.200 de persoane au fost declarate oficial decedate şi alte 5.000 sunt dispărute.
 
Şosele crăpate, case prăbuşite şi oameni prinşi sub dărâmături. Acesta este peisajul apocaliptic lăsat în urmă de seismul produs la 80 de kilometri de capitala Kathmandu.
 
În mijlocul catastrofei din Nepal au fost prinşi şi zece români, şase turişti şi patru alpinişti. Aceştia din urmă se aflau pe Everest în timpul cutremurului care a declanşat avalanşe imense pe munte.
 
La scurt timp după seism, Alex Găvan, unul dintre alpinişti, a povestit pe reţelele sociale că a trebuit să fugă din cort ca să scape cu viaţă. De altfel, el a lansat şi un apel emoţionant pentru salvarea colegilor săi.
 
Duminică dimineaţa a postat un nou mesaj în care povesteşte cum a decurs operaţiunea de salvare.
 
"Toate persoanele rănite grav au fost evacuate cu elicopterul şi mulţi oameni au ajutat la operaţiunea de salvare. Am făcut noapte albă cu Meg şi Rachel în tabără, cărând ajutoare. Vreau să dorm", a scris Alex Găvan.
 
Pe Everest, cel puţin 18 alpinişti şi-au pierdut viaţa."Toată zona e învăluită în nori. Au avut loc câteva avalanşe mari care încep să vină spre noi. Aici am avut câteva stânci care au căzut", a spus Arjun Vajpayi, alpinist.
 
Potrivit Ministerului român de Externe, în Nepal erau şi şase turişti români. Toţi sunt în siguranţă, au anunţat autorităţile. Printre aceştia se numără şi Delia Opran. Cântăreaţă, îmblânzitoare de şerpi şi pasionată de excursii extreme, Delia a pornit în expediţie fără ghid sau şerpaş.
 
În Kathmandu, străzile au devenit adevărate saloane de triaj. Medicii au fost copleşiţi de numărul răniţilor, mulţi dintre ei în stare gravă.
 
Cartiere întregi au devenit în câteva clipe ruine. Printre clădirile puse la pământ de cutremur se numără şi turnul istoric Dharara, ridicat în secolul 19 şi aflat în patrimoniul UNESCO.
 
Seismul s-a resimţit şi în ţările vecine, Pakistan şi India, dar şi China. Toate au înregistrat victime în urma seismului.

Sursa foto: The Guardian
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii