Avertisment RAR O nouă metodă de fraudă în piaţa auto
Avertisment RAR: O nouă metodă de fraudă în piaţa auto
21 Oct, 2016 18:28
ZIUA de Constanta
4710
Marime text



„(...) am făcut căutarea în bazele de date cu vehicule furate și pentru vehiculele deja înmatriculate în România. Surprizele au fost mari, numărul de vehicule (furate – n.r.) astfel găsite s-a dublat. (...) Grupările infracționale s-au reorientat. Lucrează acum pe zonă de fraude rent-a-car. Ce înseamnă asta? Înseamnă că se închiriază vehicule pentru o perioadă mai lungă. În interiorul acestei perioade vehiculele se înmatriculează în România, chiar își schimbă deținătorii o data sau de două ori, după care vehiculul apare declarat că fiind furat", a explicat Cristi Bucur, director tehnic în cadrul RAR, potrivit hotnews.ro.
Practic, din iulie 2016, a fost eliminat din lista cu documente necesare înmatriculării documentul numit Certificat de Autenticitate. Asta doar pentru mașinile deja înmatriculate în România. Pentru toate celelalte este nevoie în continuare de acest filtru.
Din spusele oficialului RAR, instituția pe care o reprezintă „s-a trezit" cu o Ordonanța de Guvern pe care au fost obligați să o aplice. Deși măsură este binevenită în teorie, ea expune la riscuri suplimentare cumpărătorii de mașini la mână a două înmatriculate în România.
„Din iulie acest an această activitate (Certificatul de Autenticitate – n.r.) nu mai este obligatorie la transcrierea dreptului de proprietate pentru autovehiculele înmatriculate în România – așa s-a dispus, printr-o ordonanța a Guvernului – ceea ce însemna că nu putem decât să recomandăm viitorilor cumpărători să solicite totuși această activitate, în măsură în care consideră că a-ți achiziționa un vehicul nu este același lucru cu a-ți achiziționa o carte sau un sacou", a declarat Bucur.
El a explicat că acest document, Certificatul de Autenticitate, a fost introdus în anul 2000 pentru a combate transplantul de identitate de la o mașină la alta, iar fenomenul a fost eradicat.
În lipsa acestui certificat, există riscul de a cumpăra nu doar o mașină furată și și una cu identitatea furată. Nimeni nu garantează că o practică eradicată în peste 10 ani nu poate reveni în rândul samsarilor.
„Certificarea autenticității vehiculelor rutiere este contibutia noastră la luptă împotrivă traficului ilicit de vehicule. A demarat în anul 2000, că urmare a unui mod de operare în acea perioadă, și anume achiziționarea de epave, furtul unor vehicule similare și transplantarea identității de la un vehicul la celălalt. Considerăm că am eradicat acest fenomen, undeva în 2010-2011", a explicat Cristi Bucur.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii