Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi s-au împlinit 33 de ani de când primul român a zburat în spaţiu

ro

14 May, 2014 18:14 2122 Marime text
În urmă cu 33 de ani, Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, urca la bordul navei Souiz-40 pentru aventura vieţii sale, un zbor în spaţiul cosmic. Nu a devenit doar primul român care a zburat în spaţiul cosmic, ci şi singurul.
Dumitru Prunariu s-a pregătit pentru acest zbor, care a durat şapte zile, 20 de ore, 42 de minute şi 52 de secunde, timp de trei ani, într-un oraş de lângă Moscova. Dintre toţi candidaţii a fost singurul care a luat calificative maxime.
La momentul zborului, desfăşurat la bordul staţiei orbitale „Saliut 6”, Prunariu a devenit cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii. „În momentul în care m-am văzut instalat în nava cosmică, parcă s-a coborât în jurul meu un con de energie protectoare, care îmi transmitea încredere că totul se va desfăşura cu bine până voi reveni pe Pământ", mărturisea cosmonautul român pentru site-ul bitfm.ro.
A urcat în navă alături de cosmonautul sovietic Leonid Popov, comandantul echipajului. Cei doi s-au întâlnit cu cosmonauţii sovietici Vladimir Kovalionok şi Victor Savinîh, care se aflau deja pe orbita circumterestră. În decursul celor şapte zile petrecute la bordul navei au realizat împreună 22 de experimente ştiinţifice şi s-au rotit de 125 de ori în jurul planetei.
După acest zbor, Dumitru Prunariu a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României. S-a implicat în multe comitete internaţionale ale cosmonauţilor. În 2004, a plecat ca ambasador al României în Federaţia Rusă.
Dumitru Prunariu declara că această experienţă a fost unică, iar visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieţii.
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii