Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:44 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua internațională a ziaristului sportiv

ro

02 Jul, 2015 08:17 1518 Marime text
Ziua internațională a ziaristului sportiv este sărbătorită, anual, la 2 iulie. Această dată a fost aleasă în 1994, de către Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS), cu prilejul aniversării a 70 de ani de la înființare.

Ședința constitutivă a AIPS avut loc la Paris, în ziua de 2 iulie 1924, și a reunit 80 de reprezentanți din 18 state, printre care și România, sub președinția lui Henry Pate, reprezentant al guvernului Franței, în calitate de Înalt Comisar pentru Educație Fizică și Sport.
 
Rostul acestei zile este atât de a sărbătorii înființarea AIPS, cât și de a evidenția realizările și importanța jurnaliștilor sportivi din întreaga lume. Jurnalismul sportiv nu se rezumă doar la relatări și statistici competiționale, ci poate contribui la asigurarea păcii și bunei înțelegeri între națiunile implicate în diverse întreceri. Sportul și fairplay-ul sunt bune prilejuri de apropiere între oameni, iar un bun jurnalist sportiv știe și folosește acest lucru.
 
Jurnalismul sportiv a cunoscut o ascensiune remarcabilă în mass-media începând cu anii '50-'60. De atunci, au apărut nenumărate publicații, posturi de radio și televiziuni dedicate exclusiv sportului. Din domeniul presei scrise, câteva titluri care au marcat istoria jurnalismului sportiv sunt ziarele L'equipe din Franța, Gazzetta dello Sport din Italia, franciza americană Sports Illustrated și site-ul Sporting News.
 
Cu prilejul Zilei internaționale a ziaristului sportiv, se organizează atât conferințe și simpozioane menite să accentueze rolul jurnalistului sportiv în mass-media, cât și numeroase competiții sportive la care participă jurnaliști. Asociația Presei Sportive din România (APSR) este afiliată AIPS. Președintele APSR este Dumitru Graur, reales în funcție la 16 mai 2015, pentru un mandat de patru ani.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii