Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:58 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia Elevilor din Constanţa au depus o plângere penală împotriva lui Mazăre

ro

28 May, 2014 16:10 2395 Marime text
La începutul lunii aprilie a.c., Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Liga Studenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa au depus la Ministerul Public o plângere penală împotriva primarului municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută şi pedepsită de art. 297 Cod penal.

 De asemena, la mijlocul lunii aprilie a.c., preşedintele interimar al Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa, Constantin - Alexandru Manda, a sesizat Agenţia Naţională de Integritate cu privire la conflictul de interese în care se află Răducu Popescu, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa şi consilier local din partea Partidului Social Democrat.

În prezent ambele dosare se află la IPJ Constanța - Serviciul de Investigare a Fraudelor.

 Reamintim faptul că Primăria și Consiliul Local Constanța refuză aplicarea art. 84 (1) și art. 205 (2) din Legea 1/2011 în ceea ce privește acordarea de reducere la transportul local în comun. Atât Ministerul Educației Naționale cât și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice ne-au comunicat că nu pot face nimic în acest sens însă legea trebuie respectată.

Un alt aspect foarte important pe care nu l-am sesizat până în prezent este situația elevilor și studenților orfani, conform art. 84 (2) și art. 205 (2) din Legea Educației Naționale:

 Art. 84 (2) Elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutela beneficiază de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute la alin. (1), pe tot parcursul anului calendaristic.

Art. 205 (2)  În timpul anului şcolar, studenţii beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, feroviar şi naval. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru categoriile de transport stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
 
“Suntem dezamăgiți de faptul că autoritățile locale nu respecta legea și nu oferă gratuite la transportul local în comun studenților orfani. Iar când vorbim de studenții orfani, nu ne referim doar la studenții UMC pe care ii reprezentăm ci la toți studenții din municipiul Constanța. Prin aceste acțiuni nu dorim decât respectarea legii și punerea ei în aplicare de către autoritățile competente.” a declarat George Albină, vicepreședinte Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța.
 
“După ce și-au pierdut unul sau ambii părinți, acești elevi au avut ghinionul să se fi născut într-un municipiu în care aceste drepturi acordate prin lege să fie încălcate flagrant. Avem încredere că autoritățile coercitive ale statului vor face dreptate elevilor din municipiul Constanța deoarece ne-am convins că dialogul nu funcționează în această privință.” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Bajdechi.


“Aștept cu mare interes rezultatul anchetei și sunt convins că instituțiile statului își vor face treaba și cine a greșit va plăti. De asemenea, situația elevilor orfani este regretabilă și este imperios necesar ca problema să fie rezolvată cât mai repede.” a declarat președintele interimar al Consiliului Județean al Elevilor Constanța, Constantin - Alexandru Manda.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii