Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apel către Președintele Klaus Iohannis de Ziua Mondială a Animalelor

ro

04 Oct, 2015 22:59 1522 Marime text
Deputatul independent Remus Cernea i-a adresat o scrisoare publică preşedintelui Klaus Iohannis. El îi atrage atenţia şefului statului că "atitudinea, acțiunile și discursurile unui președinte pot ghida o societate către o democrație întărită, către un mai mare respect față de drepturile omului și față de principiile statului de drept, către dialog și echilibru". Pe lângă asta, el atrage atenţia despre abuzurile asupra animalelor.
 
"Uciderea în masă a câinilor comunitari, situația deplorabilă a multora dintre aceștia în unele adăposturi, decimarea speciilor prin vânătoare intensivă, masacrul anual al mistreților și cerbilor de la Balc, împușcarea urșilor din plăcerea de a ucide și promovarea în acest scop a acestora pe internet ca "trofee" pentru vânători români și străini, încercările de acum câțiva ani de a-i duce la abator pe caii sălbăticiți din Delta Dunării,
chinuirea animalelor în circuri, uciderea multor delfini în plasele pescarilor la țărmul rămânesc al Mării Negre (între 100 și 200 în fiecare an), uciderea a milioane de miei și de porci cu prilejul unor sărbători – toate acestea și multe alte scene de cruzime și violență la adresa animalelor au generat reacții critice și proteste din partea tot mai multor cetățeni și organizații neguvernamentale", scrie Cernea.
 
El susţine că tratamentul la care animalele sunt supuse în țara noastră este una prea adesea violent și lipsit de compasiune și se pare a se degrada accelerat iar acele măsuri de protecție și de conștientizare a unor probleme de acest fel întârzie să fie luate la nivel instituțional. "Am apreciat și faptul că ați retrimis parlamentului legea vânătorii pentru a remedia o serie de prevederi care erau în defavoarea animalelor, considerate, în mod absurde de către lege drept ‘vânat’ ca și cum rostul lor pe acest pământ ar fi să ajungă în bătaia puștilor. Sunt de părere că vânătoarea, ca activitate recreativ-sportivă așa cum este descrisă în lege, ar trebui să fie interzisă. Nu poate fi acceptată într-o societate civilizată ideea că un om merge să ucidă animale din plăcerea de a ucide! O astfel de persoană ar trebui mai degrabă privită ca un pericol social", spune deputatul.
 
Cernea a precizat că, pe data de 17 octombrie, este invitat la Stuttgart la un astfel de eveniment. "Am primit de la aproximativ 5.000 de cetățeni germani un colet cu scrisori adresate dumneavoastră cu privire la stoparea acestei ucideri în masă barbare a câinilor comunitari în România. Aș fi foarte bucuros dacă veți primi coletul la Palatul Cotroceni și dacă veți lua în considerare transmiterea unui răspuns pe care acești oameni îl așteaptă", îi transmite Cernea lui Iohannis.
 
El spune că a depus în Parlament o alternativă la acea lege care, dacă va fi adoptată, ar duce la o gestionare conformă cu modul rațional, eficient și civilizat a acestei probleme, fără măsuri sângeroase și brutale. "Astăzi, 4 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Animalelor vă îndemn, domnule președinte al României, să luați în considerare în viitor includerea pe agenda dumneavoastră și a unor luări de poziție cu privire la modul în care sunt tratate animalele în țara noastră. O serie de modificări legislative sunt necesare iar un punct de vedere al dumneavoastră în susținerea unei atitudini care să denote bunătate și compasiune ar valora enorm și ar legitima eforturile legitime ale experților, ong-urilor și cetățenilor obișnuiți pentru o societate mai civilizată cu ființe care ar trebui respectate și ocrotite", încheie Cernea.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii