Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit fotomodelul Mandy Rice-Davies. A devenit celebru după scandalul de sex-spionaj denumit ”Afacerea Profumo”

ro

20 Dec, 2014 05:33 2195 Marime text
Ieri a murit, în vârstă de 70 de ani, fotomodelul britanic Mandy Rice-Davies.
A fost, alături de  Christine Keeler, protagonista unui imens csandal de sex spionaj, cunoscut în lumea întreagă sub numele de ”Afacerea Profumo”.

Povestea este, în linii mari, următoarea:

În urmă cu mai mult de o jumătate de secol, una dintre sinuciderile care aveau să zguduie Marea Britanie a fost urmarea unui proces răsunător. Osteopatul britanic Stephen Ward s-a sinucis după ce completul de judecată l-a declarat vinovat. Investigații temeinice arătaseră că acuzatul a fost implicat în acțiuni de proxenetism. Una dintre acuze susținea că el a fost cel care i le-a prezent pe modelele Christine Keeler și Mandy Rice-Davies lui John Profumo, pe atunci ministru de război în guvernul britanic.
Iată episodul pornind de la care Andrew Lloyd Webber a scris „Stephen Ward“, inițiind o adevărată campanie de reabilitare a cazului. Potrivit  artinfo.com, acesta a făcut următoarea declarație într-o conferință de presă susținută pe 2 decembrie: „Pentru cei din guvern, Ward a fost doar un țap ispășitor extrem de convenabil. Un tip aflat în căutarea plăcerilor, un scandalagiu care l-a prins pe Profumo în capcana unui stil de viață detestabil“.
În anul 1963, Afacerea Profumo a fost unul dintre cele mai mari scandaluri politice care au agitat Marea Britanie, soldându-se cu demisia primului-ministru conservator Harold Macmillan și cu aceea a ministrului de război implicat. Cu doi ani în urmă ministrul Profumo avusese o scurtă relație extraconjugală cu Christine Keeler. Escapada a ieșit la iveală numai pentru că tânăra s-a lăudat că în același timp avusese o aventură și cu spionul rus Evgheni Ivanov, ceea ce a dus la un întreg scandal. Inițial, Profumo a mințit Parlamentul, nerecunoscându-și relația cu Keeler, ceea ce i-a grăbit decăderea. Cercetările au scos la suprafață rolul jucat de Stephen Ward, care a suferit o cădere nervoasă și și-a pus capăt zilelor după ce a fost declarat vinovat în urma unui proces complicat, devenind și carne de tun pentru necruțătoarele tabloide britanice.
Astă-vară, după cincizeci de ani de la afacerea Profumo, Christine Keeler, acum în vârstă de 71 de ani, a recunoscut public pentru prima dată că și-a trădat țara participând la un triunghi amoros care s-a transformat într-un scandal sexual. Latura sexuală a interesat mai mult decât dimensiunea politică, a susținut Keeler într-o carte publicată anul acesta, în care mărturisește că și-a ajutat prietenul, osteopatul Stephen Ward (printre ai cărui clienți se numărau Winston Churchill, Frank Sinatra sau Elizabeth Taylor) să dezvăluie secrete despre rachete de luptă din Occident.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii