Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Duce în mormânt enigmele Revoluţiei A murit Emil Bobu, fostul ministru de Interne al României

ro

13 Jul, 2014 07:28 2243 Marime text
emil bobuEmil Bobu, fost înalt demnitar până la 22 decembrie 1989, a încetat din viaţă la Spitalul municipal din Bucureşti, în urma unui atac cerebral, scrie jurnalul.ro.

Născutîin 22 februarie 1927, într-o familie modestă de ţărani, Emil Bobu devine in 1945 membru al Partidul Comunist. Ca tânăr muncitor în industrie urmează şcoli de partid şi cursuri universitare şi ajunge procuror.
Ascensiunea lui este strâns legată de Nicolae Ceauşescu, fiind promovat în administraţia centrală după ce activase la regionala de partid Suceava.
Începând cu 1972 fost consilier al lui Nicolae Ceauşescu, ministru de interne, viceprim ministru şi după 1982 secretar cu probleme organizatorice al CC al PCR, funcţie cheie, care controla întregul aparat de partid.

A fost membru al Comitetului Politic Executiv şi s-a aflat în grupul restrâns de decizie din jurul lui Nicolae şi Elena Ceauşescu.  În 22 decembrie 1989 a plecat cu elicopterul spre Snagov, în celebrul echipaj de 4 - împreună cu soţii Ceauşescu şi Manea Mănescu, de pe acoperişul clădirii Comitetului Central, asediată de manifestanţi.
Bobu a fost condamnat pe viaţă in procesele politice intentate unor lideri ai fostului Partid Comunist Român. A fost eliberat după şapte ani de detenţie din motive medicale.
În ultimii ani trăia retras într-un apartament modest. A refuzat constant să dea interviuri. A fost căsătorit cu Maria Bobu, fost ministru al Justiţiei, decedată în urmă cu câteva luni.
Odată cu moartea lui Emil Bobu multe din enigmele Revoluţiei de la 22 Decembrie 1989 vor rămâne neelucidate.
sursa foto: libertatea.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii