Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 1. A fost angajat la TNOB „Oleg Danovski” din Constanța A murit unul dintre cei mai talentaţi balerini din România

ro

22 Jun, 2015 17:50 2600 Marime text
 
Bogdan Nicula, unul dintre cel mai talentaţi balerini din România a murit, ieri. Artistul suferea de scleroză laterală amiotrofică, iar în ciuda eforturilor de salvare depuse în ultimele luni de familia, prietenii şi colegii săi, Bogdan Nicula s-a stins din viaţă la doar 35 de ani.

Bogdan Nicula a dansat pe marile scene ale lumii. În 2008 a urcat pe celebra scenă a Teatrului Balşoi din Moscova. În iulie 2014, realiza coregrafia şi regia spectacolului „Noi Origini", pentru ca la sfârşitul anului să afle că suferă de o boală extrem de gravă, scleroză laterală amiotrofică (ALS), potrivit tvr.ro. ALS este o boală de tip neurologic care afectează funcţiile vitale. ALS atacă celulele nervoase care controlează mişcarea voluntară, ceea ce, în timp, face ca mişcarea mâinilor, picioarelor şi a muşchilor să fie extrem de dificilă.



În ultimele luni, sute de oameni s-au solidarizat cu familia, prietenii şi colegii artistului şi au participat la numeroase spectacole caritabile organizate pentru strângerea celor 50.000 de euro necesari transplantului cu celule stem.

Ieri, Opera Naţională Bucureşti a anunţat că îndrăgitul balerin român Bogdan Nicula „a plecat să danseze în ceruri".

Prin motto-ul „Arta poate fi salvată doar prin salvarea celor care o fac o posibilă”, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa și Asociația Culturală SpectacolArt din București sprijină campania umanitară dedicată lui Bogdan George Nicula. În luna decembrie 2014, el a descoperit că suferă de Scleroza laterală amiotrofică (ASL), o boală de tip neurologic care afectează funcţiile vitale. ALS atacă celulele nervoase care controlează mişcarea voluntară, ceea ce, în timp, face ca mişcarea mâinilor, picioarelor şi a muşchilor să fie extrem de dificilă. Starea lui era destul de gravă, boala avansând de patru ori mai repede decât în mod normal, iar în acest moment este imobilizat, mişcarea membrelor fiind aproape imperceptibilă.

UPDATE 1, ora 18.28

„A fost lovit de o boală grea, necruțătoare. Știu că s-au adunat foarte mulți oameni pentru a-l ajuta. Sunt momente în care nu avem nicio putere. Este greu! A fost un balerin excepțional! Îmi pare rău pentru familia lui, pentru el că avea viața înainte și mai avea ani frumoși în care putea să își ducă mai departe cariera” a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, directorul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ din Constanţa, Daniela Vlădescu.

Bogdan George Nicula a fost absolvent al Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti şi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Teatru şi Film I.L. Caragiale - secţia Coregrafie. După terminarea liceului, a fost angajat la Teatrul de Balet Oleg Danovski din Constanţa unde a interpretat roluri solistice în balete precum „Lacul lebedelor“ sau „Spărgătorul de nuci“, dar şi în producţii de dans contemporan precum „Metropolis”, în coregrafia lui Sergiu Anghel, şi „Requiem”, în coregrafia lui Gigi Căciuleanu.

În anul 2001 şi-a început cariera pe scenele din străinătate ca solist principal al Ballet Mainz, apoi al Ballet am Rhein din Düsseldorf, Germania (director artistic Martin Schläpfer), şi a participat la producţii pentru televiziune ale companiei din Mainz, la Arte, ZDF şi 3sat. În anul 2009, a dansat în cadrul evenimentului „1000 Years Dome Mainz”, desfăşurat în Domul din Mainz, spectacolul fiind transmis de televiziunea germană naţională ZDF. În anul 2008 a avut ocazia de a dansa pe scena Teatrului Balşoi din Moscova la Gala Premiilor „Prix de Benois”. În cadrul evenimentului, Bogdan Nicula a prezentat un solo din baletul „Streichquartett”, în coregrafia lui Martin Schläpfer.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii