Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:37 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

21 februarie, proclamată Ziua internațională a limbii materne

ro

21 Feb, 2016 10:35 3250 Marime text
 
La data de 21 februarie, este marcată Ziua internațională a limbii materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică pe întreg mapamondul.
 
În Conferința Generală UNESCO din 17 noiembrie 1999, ziua de 21 februarie a fost proclamată Ziua internațională a limbii materne. Cu acest prilej, statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la protecția și revigorarea bogatei diversități culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacțiune și înțelegere între diferite popoare.
 
„Limbile materne într-o abordare multilingvistică sunt componente esențiale ale educației de calitate, care este însăși fundamentul pentru emanciparea atât a femeilor, cât și a bărbaților în cadrul societăților lor", precizează Irina Bokova, directorul general al UNESCO, conform www.un.org.
 
Există obiceiuri, există tradiții care se păstrează și se transmit mai departe, dar limba maternă se poate pierde foarte ușor, dacă nu este învățată și vorbită în familie ori dacă nu este studiată și exersată în școală. Potrivit www.unesco.org, se estimează că, în cazul în care nu se acționează în acest sens, jumătate din cele 6.000 de limbi vorbite astăzi vor dispărea până la sfârșitul acestui secol.
 
Sursa foto: adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii