Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12 ani de la moartea lui Ştefan Augustin Doinaş

ro

25 May, 2014 09:02 2601 Marime text
Astăzi s-au împlinit 12 ani de la moartea poetului Ştefan Augustin Doinaş. A făcut infarct la finalul unei operaţii, la spitalul Fundeni din Bucureşti. Balerina Irinel Luciu, soţia lui Doinaş, cea cu care a trăit mai bine de o jumătate de secol, după ce a auzit vestea morţii sale, s-a întors acasă şi s-a sinucis, la 74 de ani. A lăsat un bilet de adio pe care a scris „Domnul meu şi Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaş, dulcele meu, o prea mare iubire ucide.”
Cei doi s-au cunoscut la mijlocul anilor ‘50, în Bucureşti, în casa unor prieteni comuni, când el era încă un poet minor, iar ea era vedeta capitalei, balerină la Operă. Din acest moment, cariera lui Ştefan Augustin Doinaş a luat avânt. Publică primul volum de poezie şi prima traducere. Obţine premiul Uniunii Scriitorilor, premii internaţionale şi medalia Goethe pentru traducerea operei „Faust”. Călătoreşte foarte mult în străinătate, în ţări precum Franţa şi Germania.
În anul 1957, Doinaş este arestat şi condamnat la doi ani de închisoare, deoarece nu a denunţat participarea unei persoane apropiate la un miting din Piaţa Universităţii. După ce iese din închisoare se căsătoreşte cu Irinel. Doinaş publică, pe lângă volumele de poezii, eseuri şi reflecţii pe marginea poeziei româneşti şi a poeziei în general, precum „Lampa lui Aladin”, „Orfeu şi tentaţia realului”, „Lectura poeziei”. „Mistreţul cu colţi de argint” este considerat unul dintre cele mai frumoase poeme ale sale. Doinaş a devenit academician în anul 1992, iar meritele culturale şi literare i-au fost recunoscute din plin.


Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii