Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avertismentul fostului șef de la Rutieră, prefigurat de ancheta din Constanța 30 de percheziții, inclusive la Brigada Rutieră din Capitală!

ro

26 Nov, 2021 00:00 2708 Marime text

 
  • La finele lunii iunie 2009, o acțiune conjugată coordonată de Parchetul Tribunalului Constanța, la care au participat ofițerii Direcției Generale Anticorupție, dar și luptători ai Jandarmeriei Române, a „decimat“ rândurile polițiștilor din Serviciul Rutier Constanța .
 
 
În urmă cu mai bine de zece ani, unul dintre foștii comandanți ai Poliției Rutiere Române avertiza, în legătură cu o cutremurătoare anchetă a procurorilor din Constanța vizând presupuse fapte de corupție în Serviciul Rutier Constanța că „vor mai urma astfel de cazuri, ele nu sunt singulare!“.
 
Arc peste timp, la circa 12 ani distanță de aceste afirmații ale unui șef din Poliția Rutieră, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, împreună cu poliți din cadrul Direcției Generale Anticorupție, au pus în aplicare, ieri, 25 noiembrie 2021, 30 de mandate de percheziție domiciliară în municipiul București și județele Ilfov și Dâmbovița.
 
Ancheta oamenilor legii a vizat locuințe, sedii de firmă, precum și instituții publice, respectiv Brigada de Poliție Rutieră și Poliția Locală Sector 1 București.
 
De asemenea, au fost efectuate percheziții corporale și asupra unor autovehicule folosite de suspecți.
 
Oamenii legii spun că în urma efectuării perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.
 
Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov. Precizăm că activitățile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale reglementată de Codul de procedură penală au drept scop administrarea probatoriului și nu înfrâng în nici un fel respectarea prezumției de nevinovăție.
 
De precizat că în trecut (2009) și Serviciul Rutier Constanța a fost vizat de o asemenea anchetă.
 
La finele lunii iunie 2009, o acțiune conjugată coordonată de Parchetul Tribunalului Constanța, la care au participat ofițerii Direcției Generale Anticorupție, dar și luptători ai Jandarmeriei Române, a „decimat“ rândurile polițiștilor din Serviciul Rutier Constanța .
 
Nu mai puțin de 40 de agenți de poliție au fost duși la audieri, într-un caz în care acuzațiile aduse de anchetatori erau, conform propunerii de arestare formulate de procurori, de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi fals intelectual“.
 
Toți polițiștii au fost inițial arestați preventiv.
 
În timp, polițiștii au fost eliberați treptat, iar mega-dosarul de corupție s-a spart în mici dosărele rupte din ancheta-mamă, după ce Curtea de Apel Constanța a constatat nelegalitatea anchetei desfășurate în cazul celor 40 de agenți.
 
De menționat că peste 30 de lucrători ai Serviciului Rutier, cercetaţi în dosarul mai sus precizat, au fost despăgubiţi.
 
Şi asta pentru că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a făcut publice o serie de acte în care erau cuprinse datele cu caracter personal (CNP şi adresă completă) ale poliţiştilor şi, ulterior, acestea au fost preluate de ediţiile online ale ziarelor şi de agenţiile de presă.
 
Mai mult, un lucrător al Serviciului Rutier Constanţa a fost cercetat din greşeală, el fiind despăgubit de statul român.
 
Lucian Diniţă - „Poţi să-i spui în fiecare zi, ceas de ceas. Are acea pornire“
 
În iunie 2009, Lucian Diniţă, pe atunci comandant al Direcţiei Poliţiei Rutiere, a afirmat că ceea ce s-a întâmplat în Serviciul Poliţiei Rutiere Constanţa, cu cei 36 de subofiţeri anchetaţi pentru fapte de corupţie, ar trebui să le servească drept exemplu celorlalţi,
 
„Ce-i determină să ia şpagă? În primul şi-n primul rând, tentaţia. Poţi să-i spui în fiecare zi, ceas de ceas, exact aşa cum facem noi, picătura chinezească. Are acea pornire. Dacă nu există acea pornire, există acest aspect care a fost înregistrat la Constanţa: sunt câteva grupări care acţionează între ele. Este mai bine că sunt astfel de situaţii pe care noi le scoatem în faţă şi arătăm că încercăm şi vrem să scăpăm de ele“, a mai subliniat atunci Diniţă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Scandalurile care au cutremurat Poliția Constanța. De la comisar șef Ioan Bucur la comisar șef Cornel Gabriel Coteanu
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii