Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:08 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE ÎPS Teodosie - „Lumina din Cer a coborât în Ierusalim și a fost adusă și în orașul de la malul mării!” (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

04 May, 2024 23:16 1666 Marime text


ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre pe care o va oferi credincioșilor, în jurul orei 23.45, în parcul Catedralei arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Începând cu ora ora 00.00, ÎPS Teodosie oficiază Canonul Învierii, urmat de săvârșirea Sfintei Liturghii. 

În fiecare an Învierea Domnului este ca o sărbătoare nouă pentru că sărbătorile înnoiesc firea noastră, starea noastră de spirit. Fără sărbători noi ne-am învechi! Și anul acesta ne vine lumina de la Ierusalim. Va fi adusă și aici în fiecare eparhie și iată noi vom veni cu lumina pe mare ca în fiecare an din ultimii ani și vom aduce în Parcul Catedralei și acolo vom împărți lumina astfel încât atunci când vom da binecuvântarea pentru Slujba Învierii de dimineață va fi ora 12 noapte sau ora 0 atunci vom începe propriu zis cântarea Hristos a înviat!”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Lumina din cer a coborât la Ierusalim și a venit pe mare! (...) În centrul Propovăduirii, Sf. Apostol Andrei a avut Sărbătorea Învierii, Sărbătorea Luminii, adevărului, pentru că adevărul este lumină și adevărul triumfă în fiecare an. (...) Nu este an în care să nu coboare lumina, după ce Patriarhul Ierusalimului, cu ceilalți slujitori se roagă și, iată, uimește pe toți ce se roagă acolo și strigă de bucurie și recunosc un adevăr!
Să ne bucurăm că avem această credință care se identifică cu lumina Lui Hristos, adevărul întrupat, care a pătimit, a fost îngropat, dar a înviat și ne cheamă și pe noi la Înviere, după ce am avut perioada de pregătire a Postului și Săptămâna Patimilor care astăzi s-a încheiat - începe Sărbătorea Luminii!
”, a transmis credincioșilor ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a împărțit Lumină credincioșilor adunați în parcul Catedralei arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” - „Veniți de luați Lumină!




În prima zi de Paști, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, ierarhul va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”. 

Iată noaptea învierii ne-a adus Lumina. Această lumină este lumina neînserată în care nădăjduim să ajungem și noi! În ziua întâi de Paști se face Vecernia pentru a doua zi, care este slujba plină de bucurie în care abundă cântările despre Înviere și salutul Hristos a înviat!’ ca și în noaptea de Paști, ca în toată Săptămâna Luminată este aceeași rânduială de slujbă. În săptămâna aceasta luminată sunt cântările și puține citiri. Psaltirea nu se mai citește, doar stihuri alese din Psalmi, care se referă la Învierea Domnului. Vecernia aduce prilejul ca în fiecare biserică credincioșii să aducă ouă roșii și să ciocnească și să se bucure de ziua Învierii. Și noi avem această tradiție și la slujba Vecerniei de la ora 13 vom avea și un concert Pascal și la sfârșit ne vom bucura să ne urăm Sărbătoarea să rămână în fiecare suflet și să ne-o dăruim unii altora. Noi ne împărtășim unii altora acest adevăr al învierii Domnului, care ne întărește credința și convingerea că și noi suntem fii ai învierii și mergem spre înviere!”, a transmis ÎPS Teodosie.



După slujbă, va avea loc tradiționalul Concert pascal susținut de către Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. Apoi, IPS Teodosie va oferi celor prezenți ouă roșii, cozonac și vin.

Luni, 6 mai, de la ora 8.30, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, din localitatea Dorna Arini, județul Suceava, iar marți, 7 mai, de la ora 8.30, va oficia Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Gherasim din Kefalonia” din localitatea Negrești, comuna Cobadin. 



Citește și
Constanța ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în Portul Tomis
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii