Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:58 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cui spunem, azi, La mulți ani!

ro

29 Jun, 2021 06:08 2578 Marime text
 
  • Aproape 500.000 de români îşi serbează onomastica, astăzi, la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
 
Peste 370.000 sunt bărbaţi.

Astăzi își sărbătoresc onomastica cei ce se numesc Pavel, Petru, Petre, Petrică, Petrişor, Petronel, Paul, Paula, Petronela, Petruţa, Petriţa, Paulina, Paulica, Pătra, Pauliana.

Cel mai frecvent nume la bărbați este Petru și Petre, urmat de Paul, dar sunt mulți și cei care se numesc Petrică, Petrişor, sau Petronel.

Printre femeile sărbătorite în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cel mai des întâlnit este Paula, uirmat de Petronela, Petruţa,  Paulina, Paulica, Petriţa şi chiar  Pavelina, Pătra sau Pauliana.

 
Pentru toți: La mulți ani!

Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea şi în Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima dată creştini, iar apoi în Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mică şi Bitinia. Conform tradiţiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfântul Apostol Petru a sfârşit muceniceşte în capitala Imperiului Roman, fiind răstignit cu capul în jos în timpul împăratului Nero, la 29 iunie, anul 67. Pe locul unde a fost răstignit Sfântul Petru se află astăzi Bazilica San Pietro din Vatican.

Sfântul Apostol Pavel, spre deosebire de Petru care s-a numărat printre cei care au petrecut alături de Mântuitor, s-a adăugat cetei apostolilor după Înălţarea Domnului la cer şi Pogorârea Duhului Sfânt. Pe drumul Damascului, el a fost chemat la noua slujire a lui Hristos.

Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii