Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:34 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ÎPS Teodosie-Mi-a fost duhovnic Parastas la Mănăstirea Dervent în memoria ctitorului și starețului sfântului lăcaș dobrogean (video)

ro

10 May, 2020 08:14 5346 Marime text
Ieri, ÎPS Teodosie, însoțit de un sobor de preoți, a săvârșit parastasul părintelui arhimandrit Elefterie Mihail, ctitorul și starețul mănăstirii Dervent, la 30 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.
 
Părintele Elefterie Mihail s-a născut la Leaskova ( judeţul Filipopoli), în Bulgaria, la 11 noiembrie 1900, fiind unul dintre cei cinci copii ai familiei lui Constantin şi Aristiţa Mihail şi primind la botez numele de Enache, potruvut un ui articol publicat la 2 octobmrie 2018 de Lumea Credintei.

Despre copilăria lui se ştie doar că la vârsta de 3 ani era paralizat, iar mama sa, auzind despre minunile de la „Crucea de Leac” de la Dervent, a venit cu el la micul paraclis care exista atunci.

După ce l-a închinat Sfintei Cruci, seara, băiatul a adormit sub o icoană a Maicii Domnului din interiorul barăcii de scânduri. Noaptea femeia a visat o fată frumoasă care i-a făcut sănătos copilul.
A doua zi dimineaţă acesta se trezise cu mult înaintea mamei şi mergea. Cu lacrimi de fericire în ochi, mama i-a mulţumit Maicii Domnului pentru minunea săvârşită şi a făgăduit: „Am să-l fac doctor – pentru că s-a vindecat – şi preot ca să-i mulţumească lui Dumnezeu permanent”.
 
Prin anii 1969-1970 va ajunge în Moldova împreună cu monahul Nicodim de la Peştera Sfântului Apostol Andrei (Ion Corvin, judeţul Constanţa) şi se va stabili pentru un scurt timp la Sihla, unde „cosea nasturi la fraţi”.

e aici a fost luat de maicile de la Agapia-Veche care aveau nevoie de un preot slujitor, dar unde avea să fie mai bine de 15 ani, nu numai preot, ci şi duhovnic şi tămăduitor.

În anul 1936, PS Gherontie al Tomisului a pus piatra de temelie a actualei biserici, ridicată după proiectul arhitectului N. Săndulescu și sfințită pe 13 septembrie 1942.

Tot atunci Elefterie Mihail a fost numit stareț al mănăstirii.
 

La 12 mai 1990, Părintele Elefterie Mihail (Mihale – cum îşi spunea) s-a săvârşit din această lume, fiind înmormântat în partea dreaptă a zidului bisericii, lângă Sfântul Altar pe care l-a slujit ca preot timp de jumătate de secol, cu demnitate şi cu dragoste de Dumnezeu.


Astfel că şi trupul Părintelui Elefterie a rămas acolo unde inima sa a fost întotdeauna – alături de fraţii săi de la Dervent.
Astăzi, mormântul Părintelui Elefterie, înălţat lângă biserică, în partea dreaptă a altarului, înnobilează locul, adăugându-se celorlalte relicve sfinte de la Mănăstirea Dervent: Sfintele Cruci, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni şi Izvorul Tămăduirii.

IPS Teodosie despre Părintele Elefterie

Într-un interviu acordat cotidanului nostru la 9 martie 2007 ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, spunea că „în anul trei de seminar, mi-am dobândit un duhovnic, un om cu totul deosebit și sfânt, părintele Elefterie, starețul mănăstirii Dervent.
Se afla pe vremea aceea la mănăstirea Agapia veche.

Am mers în excursie și dânsul ne-a facut o dezlegare. Un coleg de-al nostru s-a îmbolnăvit și l-a tratat cu metodele sale empirice, vindecându-l.

M-a impresionat foarte tare și l-am ales duhovnic. De aceea, când am auzit ca voi veni în Dobrogea, mi s-a părut ceva care vine din altă parte.
După aceea, tălmacirea mea a fost ca părintele Elefterie poate m-a chemat aici. Îmi vorbea atât de frumos despre mănăstirea Dervent, despre icoana făcătoare de minuni, încât părea pentru mine un mit. Am rămas cu părintele Elefterie în suflet. De aceea cred ca prin purtarea sa am ajuns aici, să-i fiu mai aproape de mormânt”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii