Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:55 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către ministrul Titus Corlăţean a ambasadorului Republicii Irlanda, Oliver Grogan, în vizită de rămas bun

ro

20 Jun, 2013 16:36 696 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a primit astăzi, 20 iunie 2013, pe ambasadorul Republicii Irlanda la Bucureşti, Oliver Grogan, în vizită de rămas bun cu prilejul încheierii misiunii sale în România.
Ministrul Titus Corlăţean i-a mulţumit ambasadorului irlandez pentru modul în care a contribuit la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. Cei doi interlocutori au susţinut necesitatea menţinerii unui nivel ridicat al contactelor politico-diplomatice între România şi Irlanda.
Oficialul român şi-a exprimat aprecierea faţă de modul eficient în care ambasadorul irlandez a gestionat, la Bucureşti, în perioada ianuarie-iunie 2013, Preşedinţia irlandeză a Consiliului Uniunii Europene, evidenţiind excelenta colaborare a ambasadorului irlandez cu autorităţile din România.
În context, ministrul afacerilor externe a exprimat aprecierea faţă de eforturile depuse de Preşedinţia irlandeză a Consiliului pentru avansarea agendei europene, în domenii precum:  consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, cadrul financiar multianual, promovarea unor măsuri pentru stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă pentru tineri. Preşedinţia irlandeză a prilejuit reafirmarea sprijinului pentru interesele României  la nivel european, precum obiectivul aderării la spațiul Schengen, finalizarea procesului de negociere între Consiliu şi Parlamentul European asupra  viitorului exerciţiu financiar al UE 2014-2020, susţinerea parcursului european al Republicii Moldova.
A fost discutată, de asemenea, problema reglementării transnistrene, subiect urmărit îndeaproape de Irlanda, în timpul deţinerii Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, în 2012. Ministrul Titus Corlăţean a arătat că adoptarea aşa-zisei legi privind „frontiera de stat a Transnistriei” reprezintă o acţiune provocatoare, care are nevoie să fie dezavuată de comunitatea internaţională. Astfel de gesturi unilaterale nu fac decât să complice atmosfera negocierilor în formatul „5+2” dedicat problemei transnistrene, într-un moment în care este nevoie, mai mult ca oricând, ca părţile să facă proba concretă a angajamentului lor în direcţia unei soluţii politice, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Ministrul de externe a reiterat aprecierea sa faţă de implicarea ambasadorului Irlandei în promovarea culturii şi tradiţiilor româneşti. A remarcat interesul deosebit al diplomatului irlandez pentru teatrul românesc, inclusiv prin prezenţa acestuia la Festivalurile Internaţionale de Teatru din Bucureşti şi Sibiu şi prin înmânarea Premiului Ambasadei Irlandei unui tânăr dramaturg român în noiembrie 2012.
Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat convingerea că Oliver Grogan va continua să rămână un prieten al României.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii