Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:30 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Secretarul Executiv al CTBTO, Lassina Zerbo

ro

26 Sep, 2013 10:58 737 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut miercuri, 25 septembrie 2013, la New York, o întrevedere cu Lassina Zerbo, Secretarul Executiv al Comisiei Pregătitoare a Organizaţiei Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), în marja participării la cea de-a 68-a sesiune a Adunării Generale ONU.
 
Cu această ocazie, demnitarul român a adresat felicitări interlocutorului pentru recenta sa alegere în funcţia de Secretar Executiv al CTBTO, asigurând că România va continua buna cooperare cu Secretariatul Tehnic Provizoriu al CTBTO, în eforturile comune vizând universalizarea şi facilitarea intrării în vigoare a Tratatului.
 
Şeful Secretariatului Tehnic Provizoriu a mulţumit ministrului Corlăţean pentru sprijinul constant şi foarte valoros al României, apreciind în mod deosebit nivelul profesional ridicat al experţilor români care lucrează în Secretariat. Cu prilejul acestei întâlniri, a avut loc şi un schimb de opinii cu privire la evoluţiile recente, precum importanţa colaborării dintre China şi CTBTO.
 
Cei doi înalţi oficiali au reconfirmat importanţa şi necesitatea intrării în vigoare, fără întârziere, a CTBT, salutând, totodată, progresul constant înregistrat până în prezent de către Comisia Pregătitoare a CTBTO în eforturile de instituire a unui sistem internaţional de verificare eficientă a punerii în aplicare a Tratatului.
 
Informaţii suplimentare
 
CTBT (Tratatul privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare) a fost adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1996 şi deschis spre semnare în 2006. În esenţă, Tratatul prevede obligaţia statelor-părţi de a nu testa arme nucleare şi de a întreprinde toate măsurile care se impun pentru a preveni sau interzice astfel de acţiuni pe teritoriul lor. România a semnat CTBT în 1996 şi l-a ratificat în 1999.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii