Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:42 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaraţia Ambasadei SUA privind relaţiile militare cu România

ro

19 Sep, 2013 15:51 1406 Marime text
Statele Unite ale Americii şi Romania au relaţii militare deosebit de strânse. Cooperarea dintre forţele noastre armate reflectă forţa parteneriatului nostru şi prietenia dintre cele două popoare. SUA s-au bazat pe Romania în NATO, în Kosovo, Irak şi Afganistan.

Această cooperare a sporit în mod semnificativ în ultimii ani şi nu dă semne de încetinire. Planurile pentru sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu continuă, construcţia urmând a se finaliza în anul 2015. Membrii Corpului de Infanterie Marină care fac parte din Black Sea Rotational Force (BSRF) au organizat ceremonia de deschidere a exerciţiului la baza militară de la Mihail Kogălniceanu săptămâna trecută. Totodată, România şi SUA colaborează la Mihail Kogălniceanu în operaţiunile de pe aeroportul militar în sprijinul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). Forţele noastre armate participă împreună la numeroase exerciţii şi misiuni militare în Romania, Europa şi SUA.

Pe 15 septembrie, presa din România a preluat articolul de pe website-ul military.com care conţinea informaţii eronate în legătură cu bazele militare din Romania. Articolul a interpretat în mod greşit declaraţia comandantului Fortelor Terestre ale SUA din Europa, generalul-locotenent Donald Campbell.
Biroul de relaţii publice al Forţelor Terestre ale SUA din Europa aduce urmatoarele clarificări:

„Săptămâna trecută, comandantului Forţelor Terestre ale SUA din Europa, generalul-locotenent Donald Campbell a răspuns unei game variate de întrebări în timpul unei conferinţe de presă prin telefon. Din păcate, reporterul military.com a compilat mai multe răspunsuri şi a tras concluzii greşite în privinţa activităţilor din Bulgaria şi România.

Generalul-locotenent Campbell a răspuns la întrebările referitoare la baze permanente ale Statelor Unite, definite ca fiind amplasamente precum cele din Germania, Italia, Benelux, garnizoane în care sunt desfăşurate efective mari de soldaţi americani şi familiile lor, pentru perioade mai lungi. Nu exista în prezent planuri de construire a unor noi garnizoane, noi ne restrângem efectivele şi renunţăm la mai multe baze din Germania.

După cum ştiţi, nu a existat niciodată un plan pentru garnizoane permanente ale trupelor de infanterie americane în Bulgaria sau România. Articolul din military.com a scos din context comentariile generalului-locotenent Campbell despre baze şi discuţia separată despre forţele de rotaţie si de instruire. El s-a referit la posibilitatea de a roti efectivele prin Novo Selo, din Bulgaria, şi prin baze din România, nu la stabilirea unei baze sau garnizoane permanenta pentru trupe acolo.
În niciun moment generalul-locotenent Campbell nu s-a referit la amplasamentul pentru sistemul de apărare antiracheta de la Deveselu.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii