Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:51 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificările Codului Fiscal au fost publicate în Monitorul Oficial. Vezi care sunt principalele schimbări din Noul Cod

ro

24 Jan, 2013 14:05 1799 Marime text

În Monitorul Oficial de miercuri, a fost publicată OG 8/2013 privind modificarea Codului fiscal, prin care se introduc un plafon minim al amortizării autoturismelor, impozitarea diurnei ce depăşeşte limita legală, reîncadrează microîntreprinderile din punct de vedere fiscal, iar TVA la încasare este remodificată şi reformulată. Şi la impozitul datorat de nerezidenţi în România, se observa o modificare importantă. Din punctul de vedere al Codului de procedura fiscala, se mai detaliază modul în care o persoana fizică poate fi verificată de organele fiscale.

Ce modifica prezentul act normativ?

Actul normativ modifica punctual următoarele impozite: a) impozitul pe profit: cheltuieli de cercetare dezvoltare; b) impozitul pe venitul din salarii şi impozitul pe venitul din activităţi agricole: c) impozitul pe venitul microintreprinderilor - devine obligatoriu pentru societăţile cu o cifră de afaceri mai mica de 65000 euro; d) impozitul pe venitul datorat de nerezidenţi; e) taxa pe valoarea adaugată - ajustarea bazei impozabile, exigibilitatea TVA, TVA la încasare; f) accize - exigibilitatea accizelor; g) asigurări sociale, inclusiv pentru profesiile libere. Se modifica, de asemenea: 1) Codul de procedura fiscala - verificarea situatiei financiare a persoanei fizice; 2) OG nr. 1/2013 - se limiteaza dreptul autoritatilor locale de a acorda reduceri de impozit numai daca nu au arierate la data de 31 decembrie 2012.

Schimbari in domeniul impozitului pe profit

"Amortizarea mijloacelor de transport cu cel mult 9 pasageri, cunoscute ca autoturisme, este deductibila fiscal incepand cu 01 februarie 2013, pentru fiecare autoturism la suma maxima de 1500 lei / luna. Limitarea se aplica si pentru autoturismele achizitionate anterior datei de 01 februarie 2013", explica Adrian Benta, consultant in cadrul Bentaconsult. Cheltuielile de cercetare dezvoltare aduc o deducere suplimentara la calculul impozitului pe profit de 50%. Se reformuleaza valoarea fiscala pentru activele biologice, iar aceasta este costul de achizitie sau productie. "Daca in urma unei reevaluari, rezulta o descrestere a valorii acesteia, valoarea fiscala se recalculeaza la costul de achizitie sau productie", mai spune Benta.

Sursa AICI





Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii