Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Actorul constănțean Constantin Drăgănescu a încetat din viață

ro

27 Mar, 2020 09:29 2654 Marime text

Ieri, conform anunțului făcut public pe Instagram de Mirela Oprișor, a încetat din viață actorul constănțean Constantin Drăgănescu, la vârsta de 84 de ani.

Constantin Drăgănescu s-a născut pe 27 septembrie 1936 la Constanța şi a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1961 (secția actorie, clasa George Dem Loghin). Specializat cu precădere în roluri secundare, actorul are în spate o carieră de peste patruzeci de ani, din filmografia lui nelipsind, pe lângă producțiile de cinema, filme de televiziune și scurtmetraje.

Constantin Drăgănescu și-a început cariera artistică pe scenele teatrelor din Constanța și Piatra Neamț pentru ca puțin mai târziu să se angajeze la Teatrul Bulandra, se arată într-o biografie a actorului pe site-ul premiilegopo.ro. În total, zece ani de teatru după care, în 1971, a venit și prima prezență pe marele ecran, grație unui mic rol în filmul lui Manole Marcus, “Puterea și adevărul“. De altfel, de numele lui Manole Marcus s-a legat primul deceniu de carieră cinematografică a actorului, această primă experiență fiind urmată de alte două roluri în filme realizate de același regizor, “Departe de Tipperary ”(1973) și Actorul și sălbaticii (1975), precum și de un rol în ultimul film pe care avea să-l facă Marcus, cu numai cinci ani înainte de deces, Marea sfidare (1989).

Anii ’80 – ’90 au adus o diversificare vizibilă în ceea ce privește regizorii cu care a colaborat actorul, în filmografia sa apărând titluri realizate de cei mai importanți autori români de înainte și de după Revoluție: regretații Lucian Bratu (Angela merge mai departe) și Alexandru Tatos (Secvențe, Secretul armei secrete), Mircea Daneliuc (Glissando, A unsprezecea poruncă), Lucian Pintilie (Balanța, Niki Ardelean, colonel în rezervă ) Nae Caranfil (È pericoloso sporgersi, Asfalt tango, Filantropica), Dan Pița (Omul zilei), Radu Mihăileanu (Trenul vieții, Concertul). Această listă impresionantă avea să fie completată, în următoarele decenii, cu filmele cineaștilor din noua generație: Cristi Puiu (Marfa și banii), Sinișa Dragin (În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură), Călin Peter Netzer (Maria, Medalia de onoare), Cristian Nemescu (California Dreamin’) sau Tudor Cristian Jurgiu (Câinele japonez).

Sursa foto: youtube.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii