Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Șpaga este meteahna sistemului“ Constănțenii respondenți sunt sceptici că, după majorarea salariilor medicilor, calitatea actului medical se va îmbunătăți

ro

07 May, 2018 00:00 2136 Marime text
De la 1 martie, salariile medicilor și ale profesorilor au crescut semnificativ. Potrivit noii grile de salarizare, un medic specialist care câștiga 4.400 de lei în luna ianuarie va primi 9.900 de lei. Salariul unui medic primar va ajunge la 12.500 de lei de la 5.600, iar un rezident de anul I care câștigă 2.600 de lei în prezent va încasa 5.700 de lei.
 
Însă nemulțumirile nu dispar. Sindicaliștii sunt nemulțumiți că decidenții plafonează sporurile la 30 la sută, în timp ce ei cer să crească la 46 la sută. Sunt îngrijorați și în ceea ce privește asigurarea acestui nivel ridicat de salarizare pe termen lung. Creșterile salariale sunt substanțiale pentru toate categoriile de personal medical. Un asistent medical principal de la Urgență va primi 4.100 de lei în loc de 2.900, iar o infirmieră din același compartiment, dublu față de cât primește acum. Cel mai bine plătiți vor fi medicii legiști, care vor ajunge să încaseze peste 16.000 de lei.
 
Din perspectiva acestor aspecte, cotidianul ZIUA de Constanța a lansat sondajul de opinie cu întrebarea „Credeți că după majorarea salariilor medicilor calitatea actului medical se va îmbunătăți?“. La sondaj au participat 255 de cititori. Dintre aceștia, 88% au răspuns negativ, iar numai 12% cred că după majorarea salariilor medicilor calitatea actului medical se va îmbunătăți.
 

„Lupu-și schimbă părul, dar năravul ba…“

 
Mai mult, respondenții ne-au împărtășit și părerea lor privind subiectul abordat prin acest sondaj de opinie. „E ca un drog șpaga asta, mânat de lăcomie...“, a scris Cătălin S. „Personalul medical încă mai speră ca se va mări și șpaga“, susține Marian B. „Șpăgarii ăștia omoară oamenii cu bună știință. Dacă dai șpagă ești tratat corespunzător, dacă nu dai, te lasă să mori cu zile. Spre exemplu, mama mea, operată de o săptămână, nu este tratată așa cum sunt tratați cei care au dat șpagă…“, susține Georgeta M.
 
„Lupu-și schimbă părul, dar năravul ba“, a comentat Cornelia P. „Niciodată. Românul e tot român. Până n-are buzunarul plin nu se lasă“, ne-a scris Gheorghe B. „Nu! Dar șpagă va rămâne aceeași! Salariul pe lună 24.000 de lei! Într-o țară în care 1.300 de lei e regula!“, a punctat Marian Ț. „Se va îmbunătăți viața medicilor, dar a pacienților în niciun caz. Să începem cu bolnavii de cancer. Statul le urează succes și le plânge de milă pușcăriașilor sau face legi cu dedicație pentru corupți“, crede Fabbro D.
 
„Nu, din păcate. Actul medical nu trebuie condiționat, știau ce meserie își aleg, nu cu ce șpagă pleacă zilnic acasă“, a subliniat Ghiorghiță N. „Cine te obligă?! Bagă doctorul mâna în buzunarul nostru. La privat ne dă chitanță!?“ se întreabă Maria C. „Și chiar dacă mergi la privat, în cazul în care se întâmplă ceva, tot la spitalul județean ajungi. Și la spitalul județean se dau bani grei, de la parter până la etajul nouă“, a menționat Lenuța J.
 

„Nu se va îmbunătăți. Vom rămâne în aceeași mocirlă…“

 
„Nu se va îmbunătăți. Vom rămâne în aceeași mocirlă…“, a transmis Gheorghe N. „Dincolo de problema banilor, atât timp cât Jurământul lui Hippocrate e vorbă goală, nu se schimbă aproape nimic. Sunt trei profesii care nu se pot face fără să crezi din tot sufletul în Dumnezeu, oameni, umanitate. Preoții, medicii și profesorii se încadrează cu siguranță aici și poate că și alții. Vă avertizez că nu este vorba de naivitate, idealism. Este adevărul! Luați aminte, reflectați!“, susține Marius Gelu G.
 
„Din păcate, nu! L-am internat pe tata și nici a doua zi nu avea față de pernă. Doctorul nu trecuse pe acolo până la ora 14 și bineînțeles că nici eu nu l-am găsit în ziua respectivă. De abia pe 29 am putut să stau de vorbă cu doctorul care era de gardă. Bineînțeles că nici pe 29 nu venise nimeni în vizită. Pana miercuri, când vine doamna doctor, nimeni nu poate să-mi de-a informații despre diagnostic și nimeni nu face vizită în saloane“, ne-a dezvăluit Denisa A.
 
„Așa se întâmplă! Dar noi avem salariile și sporurile lor?“, se întreabă Camelia P. „Categoric nu. Șpaga este meteahna sistemului medical, în primul rând, și apoi lipsa calității umane a acestora!“, susține Adriana C. „Nu sap groapa nimănui, dar pentru șpagă sau pentru furt se face închisoare. Nu?“, a punctat Lenuța J.
 
„E vorba de conștiință! Medicul care știe care e menirea lui, cu sau fără mărire de salariu, se va îngriji de oameni!“, a menționat Vio D. „Să nu aruncăm cu piatra în toți medicii. Avem și oameni buni. Și pădure fără uscături nu există“, susține Mihaela H.
 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii