Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știripesurse.ro Cutremur în dosarul Microsoft. Noi detalii EXPLOZIVE din denunțul martorului amenințat

ro

09 Oct, 2015 01:16 3132 Marime text
Martorul ameninţat care şi-a ales pseudonimul Gabriel Marin a făcut două denunţuri la DNA, potrivit site-ului Lumea Justiţiei, citat de jurnaliştii de la ştiripesurse.ro. Luju.ro publică un nou articol cu declaraţia acestui denunţător care priveşte perioada de guvernare PNL, după 2004. Site-ul care a obţinut o copie după denunţ menţionează că nu poate evalua implicarea persoanele invocate în declaraţia martorului ”Gabriel Marin”, procurorii fiind singurii care pot stabili veridicitatea afirmaţiilor.
”Acelaşi „martor ameninţat" a mai dat însă la DNA o declaraţie, în 23 iunie 2014, în care oferă alte detalii despre afacerea „Microsoft-EADS".
Prima parte a acesteia v-am prezentat-o, marţi 6 octombrie 2015, Gabriel Marin detaliind cum a început afacerea „Microosft-EADS" şi înşirând mai mulţi lideri PSD, în frunte cu Adrian Năstase. Astăzi, dăm publicităţii a două parte a declaraţiei lui Gabriel Marin din 23 iunie 2014, declaraţie care priveşte perioada de după guvernarea Adrian Năstase”, scrie luju.ro.
Iată câteva fragmente din declaraţia publicată de luju.ro:
 
"În timpul guvernării Tăriceanu, Claudiu Florica (n.r. - director Fujitsu Siemens România) a continuat în aceleaşi condiţii de nelegalitate extinderea contractului – cadru fără licitaţie publică şi la preţuri mult supraevaluate şi astfel s-a semnat actul adiţional nr.2. La fel că şi în cazul amnterior cu Profinet, nu au existat în obiectul Actului adiţional nr. 2 niciun fel de servicii, dar preţul serviciilor subcontractate de FSC către Colină a fost inclus în preţul actului adiţional. Firma Colină fiind un nou vehicul de tipul off-shore similar cu Profinet şi folosit de către Claudiu Florica cu aprobarea managementului FSC Austria, exclusiv pentru contractarea unor servicii fictive care să justifice scoaterea banilor din FSC pentru plata mîţelor către decidenţii de la acea dată, respectiv, Călin Popescu Tăriceanu – prim-ministru, Sebastian Vlădescu, ministru al Finanţelor şi persoane din anturajul acestora".
Persoanele implicate în derularea acestui Act adiţional din anul 2008 sunt:
 
Călin Popescu Tăriceanu – prim-ministru 2004-2008,
 
Vlad Moisescu – consilier prim-ministr,
 
Dorin Marian, secretar de stat cancelaria Primului ministru,
 
Mihai Alexandru Voicu – secretar general al Guvernului 2005-2006,
 
Radu Stroe – secretar general al Guvernului 2005-2006,
 
Ioan Bolojan – secretar general al guvernului 2007-2008,
 
Atilla Zoltan Cseke – secretar de stat SGG,
 
Nicolae Teodorescu – director SGG,
 
Doina Petrache – Director SGG,
 
Karoly Borbely – ministru MCTI 2007-2008,
 
Victor Vasile Florea – director MCTI,
 
Mirela Tudose – director MCTI,
 
Rosita Teodorescu – angajat MCTI,
 
Sebastian Vlădescu – ministru MFP,
 
Silviu Hotărâm – director general al Microsoft România,
 
Ovidiu Artopolescu – director Microsoft România,
 
Florin Pletea – angajat Microsoft România,
 
Andreea Mihai – angajat Microsoft România,
 
Wolfgang Horak – director general FSC Austria,
 
Heinz Mazinger – director FSC Austria,
 
Viktor Malinowski – director FSC Austria,
 
Dragoş Nicolăescu – director FSC România,
 
Andreea Patrichi – director financiar FSC România,
 
Anca Gheroghe – angajat FSC România,
 
Daniela Croitoru – director Unicredit România,
 
Carmen Potec – director Unicredit România.
Persoanele implicate direct în traficul de influenţă şi dare de mită sunt:
 
Claudiu Florica,
 
Viktor Malinowski – director FSC Austria, ambii beneficiari reali ai firmei Colină,
 
Titi Paraschiv – angajat Systems Communication România,
 
Peter Hungler – director în Credit Suisse şi Deutsche Bank,
 
Petru Berteanu,
 
Bogdan Teodorescu,
 
Florin Pletea – director Microsoft România,
 
Dragoş Nicolăescu – director FSC România,
 
Adrian Ujeniuc – patron Dim Soft.
Directorii din Unicredit au preluat finanţarea contractului printr-ujn contract de tip factoring, practic Fujitsu Siemens Computers a cesionat dreptul de plata de la MCTI către Unicredit care i-a plătit pe loc suma corespunzătoare acelei facturi minus comisionul Unicredit pentru serviciul de factoring, iar în 2009, Unicredit a încasat plata integrală a facturii de la MCTI. (...)
Aşa cum am răspuns şi în cazul actelor adiţionale anterioare şi actul adiţional nr. 4 s-a încheiat în aceleaşi condiţii de nelegalitate, respectiv fără licitaţie publică şi la preţuri supraevaluate.
 
Viktor Malinowski şi Claudiu Florica au folosit tot firma Colină pentru contractarea unor servicii fictive care să justifice scoaterea banilor din FSC pentru plata mîţelor către decidenţii de la acea dată, primul-ministru, ministrul de finanţe şi persoanelor din anturajul acestora".
 
„În decembrie 2008, la conducerea MCSI (Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţiilor) a venit Gabriel Sandu, un apropiat al lui Claudiu Florica, prin intermediul relaţiilor pe care Claudiu Florica le avea cu Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan, zis Pinalti.
 
În 2009 expiră contractul cadru pe 5 ani pentru închirierea licenţelor Microsoft, iar Claudiu Florica caută un nou mecanism şi o nouă firma prin care să continue acest contract atât de profitabil pentru Claudiu Florica şi persoanele cărora le plătea mită. Întrucât în FSC nu mai lucra nici Viktor Malinowski, nici Dragoş Nicolăescu, Claudiu Florica nu mai avea niciun mod de a controla şi a impune FSC subcontractarea unor servicii fictive. Că urmare, şi-a creat propriul consorţiu folosind firme pe care le deţinea deja, direct sau prin interpuşi, de asemenea achiziţionând Dim Soft care avea statutul de large account resseler local, acel consorţiu urmând să câştige o licitaţie trucată pentru reînnoirea contractului de licenţiere pe perioada 2009-2013. Licitaţia a fost organizată pentru a se crea aparenţă de legalitate şi întrucât Claudiu Florica nu a reuşit să determine primul ministru de la acea vreme să aprobe încredinţarea directă a acestui contract către firma D.Con-Net. Pentru a se asigura că niciuna dintre firmele care ar fi putut participa la licitaţia organizată în 2009, de către MCSI, Claudiu Florica s-a întâlnit personal cu patronii firmelor concurente şi le-a promis acestora fie sume de bani în conturile personale, fie servicii în valoare de sute de mii de euro din viitorul contract pe care D.Con.Net urmă să-l câştige. Că urmare, la licitaţie s-a prezentat singură firma şi deşi acesta ar fi fost un motiv clar pentru a reorganiza licitaţia ministrul Gabriel Sandu a luat decizia de a acordă contractul de 96 milioane de euro consorţiului D.Con.-Net, întrucât urmă să primească un comision procentual din acest contract din partea lui Claudiu Florica. Contractul a mai fost extins prin achiziţionarea de licenţe educaţionale, la fel cum s-a întâmplat şi în Contractul din 2004 şi Actul Adiţional nr. 1, în aceleaşi condiţii de ilegalitate pe care le-am precizat când am vorbit de actul adiţional nr.1, precum şi o extensie de 3 milioane euro, în 2013, că opţiune de buy-out.
 
Precizez aşa cum am mai spus şi mai devreme că în 2009, Guvernul României avea posibilitatea de a înlocui produsele Microsoft din administraţia publică, produse similare care aveau fie un cost de 10%, Corel Office, fie erau gratuite – Open Office".
 
Integral pe stiripesurse.ro
Sursa text + foto: stiripesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii