Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu li se va permite accesul la partidă Suporterii Farului se întreabă de ce au fost înlocuiţi arbitrii de la meciul de juniori cu Viitorul

ro

08 May, 2014 00:00 2024 Marime text
Asociaţia Suporterilor FC Farul Constanţa a remis un comunicat în legătură cu meciul de juniori A FC Viitorul - FC Farul, care se va disputa astăzi, de la ora 12.00, în Campionatul Naţional. Înaintea partidei, ambele echipe au şanse pentru a merge în faza superioară a întrecerii, astfel că miza e mare. Fanii îşi pun întrebări însă în legătură cu brigada de arbitri delegată la meci - Adrian Cojocaru, Florin Vişan şi Daniel Vlase (toţi din Galaţi) - care a înlocuit „cavalerii“ delegaţi iniţial, Dragoş Teodor, Florin Iacob şi Erchian Ionuş (din Constanţa).
„Meciul este capital, ambele echipe având şanse la calificare, poate mai multe are Viitorul, ţinând cont de faptul că joacă pe teren propriu, are golaverajul mai bun, dar şi avantajul rezultatului din tur, victorie cu 2-0. Nu se ştie cine a solicitat schimbarea arbitrilor (poate chiar ambele echipe). Se prefigurează oare un nou sistem de joc la Viitorul, revoluţionarul 4-3-3-3? Din înlocuirea arbitrilor se pot trage însă şi următoarele concluzii: la nivelul judeţului Constanţa, nu este un arbitru destul de valoros şi de imparţial pentru a conduce la centru un meci de asemenea importanţă; delegarea unei brigăzi compusă exclusiv din gălăţeni oferă ambelor cluburi certitudinea unui arbitraj imparţial, în spiritul fotbalului curat, aşa cum ar trebui să fie fotbalul la acest nivel.

La prima vedere, Cojocaru este un arbitru tânăr, care a condus la centru şi meciuri de prim eşalon, fără a fi stârnit controverse prin prestaţiile sale. În această ediţie a Ligii 1 însă, Cojocaru a fost delegat la patru meciuri susţinute de echipa mare a celor de la Viitorul (două din postura de principal şi două ca rezervă). Cojocaru va fi asistat de aceiaşi doi tuşieri care au oficiat şi la meciul de juniori A dintre Farul şi Dinamo, prestaţia lor stârnind reacţii mixte în rândul suporterilor prezenţi, majoritatea farişti, pornind de la dezamăgire şi ajungând, pe final, până la indignare. Fireşte, acest lucru poate fi o simplă coincidenţă, dar în fotbalul mioritic aceste coincidenţe sunt mai degrabă reguli decât excepţii. Coroborat cu reticenţa gazdelor de a permite accesul suporterilor-oaspeţi la meciul de joi şi cu arbitrajul cel puţin nonconformist din meciul tur (când centralul a validat un gol al Viitorului, deşi arbitrul de tuşă semnalase ofsaid), putem spune că sunt întrunite condiţiile ca meciul să fie considerat dinainte jucat. Iar rezultatul se prezumă. Rămâne doar ca dl. Cojocaru să demonstreze că valoarea este cea care l-a promovat în primul eşalon, şi nu jocurile de culise. Conform propriei declaraţii, «înainte de toate, fotbalul este doar un joc, un joc în care spiritul de fair-play trebuie să domine». Sperăm să fie aşa şi joi (n.r. astăzi)“, se arată în comunicatul suporterilor Farului, semnat de Alexandru Oprea, ofiţerul de presă al ASFCFCT.

„Cei de la Viitorul pur şi simplu nu ne plac“
 

În acelaşi comunicat, este citat şi Sorin Mihăilescu, cel mai cunoscut suporter al Farului, care a declarat: „Nu sunt adeptul teoriei conspiraţiei, dar pare cel puţin dubios! În patru meciuri, arbitrul Cojocaru cred că a ajuns să se cunoască, măcar din vedere, şi cu băiatul care cară apă rece la Viitorul. Sper să nu-şi bată joc de munca acestor copii, care, prin evoluţiile lor, ne-au mai distras atenţia de la situaţia echipei mari. Despre faptul că accesul suporterilor Farului se doreşte a fi restricţionat, nu pot să spun decât că nu e nici asta o premieră. Cei de la Viitorul pur şi simplu nu ne plac... Sau poate consideră că nici Farul nu ar trebui să aibă suporteri, dacă ei nu au. Egalitate de şanse până la capăt, nu?!“
 
„Ne-au înjurat mereu“
 

În replică, Paul Peniu, preşedintele Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“, a negat că gruparea pe care o conduce ar avea vreo implicare în schimbarea arbitrilor. „Am văzut şi eu că, iniţial, fusese delegată o brigadă din Constanţa, care, apoi, a fost schimbată. Eu am o părere foarte bună despre cei trei arbitri constănţeni care fuseseră numiţi în primă fază. Academia Hagi nu e implicată însă cu nimic în această modificare, nu avem cum să schimbăm noi arbitrii. Sunt doar insinuări răutăcioase. Cum de i-a găsit însă brusc dragostea pe suporterii Farului de echipa de juniori? Au venit doar la meciurile cu noi, să ne înjure“, a spus Paul Peniu.
Preşedintele Academiei Hagi a detaliat şi subiectul prezenţei suporterilor Farului la meciul de astăzi. „Ne-am rezervat dreptul de a nu le permite accesul la partidă membrilor acestei galerii. Am căzut de acord în acest sens cu Poliţia, cu Jandarmeria şi cu firma de pază. Suporterii Farului nu ne-au respectat niciodată. Ne-au înjurat mereu, de la Hagi şi până la ultimul jucător. Ne-am asumat responsabilitatea de a nu-i primi în casa noastră. Am vrut să evităm prin aceasta orice problemă care ar fi putut apărea. Am îndurat în permanenţă jigniri şi vorbe grele exprimate sub anonimatul galeriei. În plus, nu ne-a parvenit, nici de la club, nici de la galerie, nicio cerere sau informare oficială pentru prezenţa în mod organizat la meci a suporterilor, cu asumarea răspunderii în cazul unor incidente“, a mai spus Paul Peniu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii