Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luptător şi antrenor de kickboxing Şenol Amamut a fost testat pentru a intra în garda personală a lui Ion Iliescu (galerie foto)

ro

01 Jun, 2017 00:00 18347 Marime text
Unul dintre mai vechi practicanţi de kickboxing din Constanţa, Şenol Amamut, are rezultate şi ca antrenor, sportivii pregătiţi de el urcând mereu pe podium la întrecerile interne şi internaţionale
Ultima competiţie la care tehnicianul de 51 de ani a participat cu elevii săi a fost ediţia a şasea a Campionatului European şi a Festivalului de Arte Marţiale ale Moldovei, organizate la Chişinău, sub patronajul Federaţiei „Voievod“. Luptătorii lui Şenol Amamut au reprezentat clubul Tai-Chi-Do-Ryu Constanţa şi au cucerit zece medalii.

La Chişinău, Şenol Amamut a îndrumat în concurs cinci copii şi tineri, cu vârsta cuprinsă între şapte şi 15 ani. Robert Mihăilă (12 ani) a cucerit două medalii de aur, la categoria +65 kg (una la K-1 şi una la Low-Kick), la fel ca Alin Florentin Nică (11 ani), la categoria -35 kg. Gabriel Lepădatu (15 ani, categ. +65 kg) şi Iulian Udrea (şapte ani, -30 kg) au obţinut câte o medalie de aur şi una de argint, iar Daria Vasea (12 ani, categ. +65 kg) a urcat de două ori pe treapta a doua a podiumului. La competiţie au participat peste 400 de sportivi, din ţări precum Moldova, Rusia, România, Ucraina, Armenia, Turcia, Azerbaidjan şi Cipru.

Extreme Ronin Fight Constanţa, în curs de înfiinţare

„Copiii mei au avut meciuri foarte grele, dar evoluţiile lor au atins un nivel înalt, în ciuda faptului că unii nu au o experienţă foarte mare, fiind mai la început în kickboxing. În plus, noi am evoluat până acum la competiţii mai mult pe sistemul Kick-Light, o fază mai uşoară de luptă, încă care se foloseşte doar 50 - 60% din forţa pumnului şi a piciorului. Sistemul Low-Kick şi K-1 e diferit, se merge pe full-contact şi nu sunt oprelişti în ce priveşte forţa loviturii. Cine e mai bine pregătit face faţă“, a declarat Şenol Amamut. De aproximativ şase ani, acesta îşi pregăteşte elevii la o sală din Constanţa, iar la competiţii au activat sub egida Tai-Chi-Do-Ryu Constanţa. Este în curs de înfiinţare însă clubul antrenorului, Extreme Ronin Fight Constanţa, şi este posibil ca la Cupa New K-1 Generation, de la Năvodari, din această lună, sportivii lui Şenol Amamut să poate reprezenta noua structură sportivă, după ce ies toate actele. .

„Întotdeauna mi-a plăcut disciplina“

Şenol Amamut are la sală aproape 25 de tineri luptători, cu vârsta cuprinsă între şase şi 18 ani, iar antrenorul este mulţumit de ei. „Peste tot pe unde am fost am obţinut rezultate extraordinare, inclusive la Judgement Day, de la Bucureşti, ori la Europene. Am urmărit ca, în primul rând, celor pe care îi pregătesc să le placă kickboxingul, ulterior urmând şi ca, de ce nu, aceia dintre ei care au vocaţie să facă şi o carieră din acest sport. Întotdeauna mi-a plăcut disciplina sportivă. Ca să ajungi la anumite rezultate, trebuie să munceşti foarte mult şi să fii serios, iar sportivi mei întrunesc aceste calităţi“, punctează Şenol Amamut.

Se remarcă şi Marius Buriu, şi Lucas Bădoi

În afară de medaliaţii de la Chişinău, dintre elevii săi se mai remarcă luptători precum Lucas Bădoi (şapte ani) sau Marius Buriu (14 ani). „Lucas e dublu campion european, iar Marius - triplu campion internaţional, campion european şi câştigător al Cupei Mondiale. Gabriel Lepădatu a obţinut centura continentală, la Bucureşti, la o categorie cu 14 sportivi. Robert Mihăilă e un luptător în devenire, echilibrat (ca toţi, de altfel), iar la Cupa Mondială s-a clasat de două ori pe prima poziţie. Daria Vasea e şi ea foarte ambiţioasă, având rezultate deosebite şi la Judgement Day“, mai spune antrenorul.

Învăţa kickboxing după manuale din Turcia

Primul sport pe care l-a practicat Şenol Amamut a fost judo (la zece ani), iar de la 15 ani s-a dedicat kickboxing-ului. „Învăţam după nişte manuale aduse de mama din Turcia, întrucât la noi în ţară nu aveam aşa ceva, în condiţiile în care, înainte de 89, era interzis să faci kickboxing. În 1990, am devenit campion naţional, în 1991 - campion european, iar un an mai târziu am obţinut argintul continental“, povesteşte Amamut, care a avut o scurtă experienţă în antrenorat şi în Italia.

A antrenat şi în Italia

„Am antrenat opt luni, la Palezzo, la fostul campion mondial Gianni Befa. După care m-am întors în România, unde mă trăgea aţa. Am zis că acelaşi lucru pot să-l fac şi la mine în ţară, şi luptând, şi antrenând, în acelaşi timp. Am lucrat şi la Poliţia Militară, antrenând trupele de acolo. Emanoil Moraru a fost comandantul meu, mă cunoaşte foarte bine. Fiind un luptător foarte bun şi echilibrat, am fost ales, în acei ani, şi pentru trupele SPP, să fac parte din garda de corp a preşedintelui de atunci al României, Ion Iliescu. Am dat examenele, le-am luat cu brio, dar, în cele din urmă, n-am mai fost inclus“, rememorează Şenol Amamut.

Sursa foto: Facebook (Şenol Amamut) şi ZIUA de Constanţa 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii