Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănţean / Tenis de masă (VI) Constănţenii folosesc de minune Paleta de Argint

ro

26 Feb, 2013 22:48 3014 Marime text
istorie.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, continuăm prezentarea istoriei tenisului de masă.

Campionatul Naţional al cluburilor şcolare

O altă rampă de lansare a tinerelor talente, cu o participare masivă, a fost Campionatul cluburilor şcolare. În 1984, participă 20 de asemenea grupări, constănţenii obţinând 12 medalii. Printre laureaţi, Radu Dragomir, Eugen Simion şi Maria Bogoslov. În 1986, Şcoala Sportivă nr. 2 Constanţa se clasează pe primul loc pe ţară, cu echipele formate din L. Nicolae, A. Trăistaru, A. Drăgan, E. Simion, M. Marin, C. Teodorescu. În 1988, Ş.S. nr. 2 se clasează pe poziţia secundă, cu 185 de puncte, la obţinerea cărora au contribuit E. Ciosu, A. Filimon, la simplu, Ciosu - Bogoslov şi A. Filimon - A. Manac, la dublu, toţi clasaţi pe primul loc. Peste şase ani, în 1994, Ş.S. nr. 2 ocupă locul întâi, cu 177 de puncte, sportivii constănţeni câştigând aproape toate probele. S-au remarcat în mod deosebit C. Cioti, A. Manac, Giurăscu, Ciobotaru, Roxana Cetali. În 1996, Constanţa ocupă locul doi la echipe. Au participat şi s-au remarcat prin rezultatele obţinute C. Marancea, Ana-Maria Chirilă, C. Cioti, D. Traşcu, A. Tenea, L. Stancu, M. Chelaru, M. Matache, I. Oţelea, clasaţi în primele locuri. În 1999, Constanţa câştigă atât la băieţi, cât şi la fete. Au punctat, printre alţii, Ildâz Ali, Cristian Terzi, Ciprian Marancea, Ana-Maria Chirilă şi D. Traşcu.

Paleta de Argint

A fost o competiţie rezervată copiilor, cu o largă participare, care a debutat în anul 1969. Ş.S. nr. 2 a participat la aproape toate ediţiile, obţinând rezultate remarcabile. În 1980, la Ploieşti, unde au participat 100 de sportivi, constănţenii s-au clasat pe locul întâi, la băieţi şi la fete. Anul următor, la Piteşti, participă copii de 8 - 10 ani, iar constănţenii obţin din nou prima poziţie. În 1987, la Ploieşti, Andrei Filimon câştigă proba, ca şi echipa de băieţi, iar fetele vin pe trei. Un an mai târziu, când Paleta de Argint s-a ţinut tot la Ploieşti, Constanţa se situează pe locul doi, cu 158 de puncte. În anul 1996, oraşul de la malul mării are o participare numerică mai slabă, dar obţine din nou prima poziţie, cu 56,5 puncte (35 obţinute de fete şi 21,5 de băieţi). Au avut o comportare remarcabilă Mirabela Tudor (locul întâi) şi Sorin Săbăngeanu (locul doi la simplu). În 1999, la Arad au participat 400 de copii, iar Constanţa a ocupat din nou prima poziţie. Eliza Samara a avut o evoluţie de ţinută, obţinând şapte victorii.

Sursa foto: Tenis Masă Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii