Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:08 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănţean / Tenis de masă (V) Constanţa a câştigat Cupa României

ro

20 Feb, 2013 23:13 3174 Marime text
istorie.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, continuăm prezentarea istoriei tenisului de masă.

Prima ediţie a Cupei României se organizează în anul 1980, ediţie la care echipa Şcolii Sportive nr. 2 Constanţa se clasează pe locul zece. În anii 1990, 1992, 1993 şi 1994, competiţia a fost câştigată de sportivele oraşului Constanţa, din acele echipe făcând parte E. Ciosu, A. Năstase, M. Bogoslov, A. Manac, I. Zincă, L. Nicolae, D. Şerban. În 1996, atât fetele, cât şi băieţii ocupă locul patru. Trei ani mai târziu, echipa masculină ocupă poziţia secundă, iar cea feminină se clasează două trepte mai jos, la fel ca în 2001.

Top 12

O altă competiţie care le-a dat constănţenilor posibilităţi de afirmare a fost Top 12. În 1990, la Cluj, A. Năstase se clasează pe locul întâi, iar Laura Nicolae pe locul doi. În acelaşi an, dar la Craiova, E. Ciosu şi A. Năstase ocupă primele două poziţii. În aprilie 1996, la juniori 1, L. Stancu urcă pe prima treaptă a podiumului, ca şi C. Cioti, la cadeţi. D. Traşcu şi A. Chirilă s-au clasat pe doi. La copii, tot în 1996, Sorin Săbăngeanu (la simplu) şi cuplul I. Necula - M. Tudor au ocupat poziţia secundă. Pe lângă I. Necula şi C. Cioti, la copii s-au mai remarcat Eliza Samara, Silvia Iordache sau Nicuşor Dincă.

Cupe, memoriale, trofee

Trofeul Speranţelor a fost dominat mulţi ani de copiii constănţeni. Nicuşor Dincă, Silvia Iordache, Cristina Marin, Alexandra Chirametli, Iulia Necula, Eliza Samara, Sorin Săbăngeanu, Costel Cioti, Daniel Traşcu, Cristian Terzi, Ildâz Ali sau Alina Lulciuc au ocupat de nenumărate ori primele locuri în clasament, anunţând naşterea unei noi generaţii de valoare în tenisul de masă constănţean. La Cupa Doljului, în 1990, E. Ciosu ocupă locul întâi, iar A. Năstase se clasează pe poziţia secundă. În acelaşi an, la Oradea, se dispută Cupa Libertatea, unde Ş.S. nr. 2 se impune. La Cupa Gazeta Sporturilor, în 1991, clasările sunt: E. Ciosu - locul întâi, M. Bogoslov - locul doi, A. Năstase - locul trei, L. Nicolae - locul patru. Un an mai târziu, la Cupa Bucureşti, A. Filimon este primul, iar A. Manac a doua. Memorialul N. Angelescu este o altă competiţie care le-a adus multe medalii constănţenilor. În anul 1992, juniorul Iulian Ciubotaru ocupă locul trei, iar în 1995 locul cinci. În 1996, tot la juniori, C. Cioti şi L. Stancu ocupă locurile doi, la fel ca Agafia Matache, la cadete. În 1997, D. Traşcu şi Aura Zugravu câştigă competiţia la juniori, iar Mădălin Ionaşcu se clasează al doilea. D. Traşcu se clasează pe primul loc şi în 1998, iar în 1999 Cristina Marin şi Ildâz Ali ocupă primele două poziţii. La Memorialul V. Mateescu, Cătălin Neculache a fost al doilea, iar în 1997 Iulia Necula se impune la fete, urmată în clasament de Loredana Patrichi. În 1998, pe prima poziţie se situează Mirabela Tudor, iar în anul următor Eliza Samara vine pe doi.

Sursa foto: Tenis Masă Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii