Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Degeţica“ e de fapt un mic gigant La 1,48 metri şi 44 de kilograme, Georgiana Dudoglu a ridicat o greutate de 81 de kilograme (galerie foto + video)

ro

08 May, 2014 00:00 6333 Marime text
După ce Laura Pricop şi Ionela Broască au renunţat, din diferite motive, la haltere, performanţa de vârf pentru LPS „Nicolae Rotaru“, CS Farul, Constanţa şi România este dusă mai departe de o tânără de 16 ani, cât un degetar.
 
Când o vezi, zici că-i Degeţica. La 1,48 m înălţime şi 44 de kilograme greutate, Georgiana Dudoglu nu dă deloc impresia că poate ridica masivele haltere. Fals. Georgiana este un mic gigant, de cinci ori campioană europeană, multiplă campioană naţională şi deţinătoare de recorduri continentale. De asemenea, eleva de liceu este în cărţi pentru Jocurile Olimpice de Tineret din China.
 
Povestea din haltere a Georgianei Dudoglu a început în 2011, când antrenorul de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, Angheluş Beşleagă, a dibuit-o la o selecţie efectuată la Mereni. Georgiana este din Osmancea, dar învăţa la Mereni, în clasa a VI-a, şi i-a atras atenţia tehnicianului. „Mi-a sărit în ochi pentru că era foarte voioasă, deşi era bondoacă. Avea pe atunci cam 50 de kilograme. Am luat-o la Constanţa şi, încet-încet, am adus-o în formă sportivă“, povesteşte Beşleagă. În trei ani, Georgiana a realizat în haltere cât altele în cinci. Este multiplă campioană naţională de junioare II, dar şi medaliată la junioare I, tineret şi senioare. În plus, a cucerit cinci medalii de aur la două ediţii consecutive ale Campionatului European de junioare II: trei în 2013, la Klaipeda (în Lituania) şi două anul acesta, la Ciechanow (în Polonia), unde a luat şi un bronz. Performanţele de anul trecut (55 de kilograme la smuls, 79 de kilograme la aruncat şi 134 de kilograme la total) constituie recorduri europene Under-15, iar la aruncat a doborât şi recordul naţional Under-17. La Ciechanow, a realizat 81de kilograme la aruncat (record naţional), iar la total, cu 140 de kilograme, a egalat cea mai bună performanţă din România.

„A fost destul de greu la Europene. Înainte de competiţie, mă aşteptam să iau trei medalii de aur, dar am avut o luptă dură cu turcoaica Gamze Karakol, fiind nevoită să mă mulţumesc doar cu bronz la smuls, deşi am fost la egalitate cu ea. Gamze a luat argintul având avantajul greutăţii corporale inferioare“, spune Georgiana. „Pe turcoaică nu o ştiam. S-a ţinut bine în faţa Georgianei, care a făcut-o să plângă însă la aruncat, de necaz că nu a luat ea titlul. Întrecerea din Polonia a fost dificilă. Pe de o parte, au concurat la un loc atât sportivi şi sportive de Under-15 şi Under-17 (nu separat, ca în 2013), iar pe de altă parte, s-au disputat şi calificările la Jocurile Mondiale de Tineret de la Nanjing (China), din 2014. Sperăm ca Georgiana să meargă acolo. Dacă ar ajunge la un 150 de kilograme la total, are toate şansele să intre în locurile 3-6, acesta fiind de fapt şi obiectivul României. La Olimpiada de la Rio, din 2016, nu ne gândim, că e prea tânără, dar la întrecerea din 2020, de la Tokyo, ar putea ajunge, dacă se va ţine de treabă“, precizează Angheluş Beşleagă, care îi face o scurtă descriere tehnică elevei sale: „Este o specialistă a stilului aruncat. Se cam grăbeşte însă în execuţii. Pierdem destul de mult la smuls, unde au, de regulă, câştig de cauză sportivele mai înalte. Este un stil de fineţe, de tehnică. Dar competiţiile se câştigă cu aruncatul“.
 
„Turcii au rămas cu gura căscată“
 
Performanţele europene ale Georgianei Dudoglu sunt cu atât mai valoroase cu cât ea nu beneficiază de condiţiile pe care le au sportivii din alte ţări. Conducătorii delegaţiei Turciei au rămas cu gura căscată când, în Polonia, într-o discuţie pe care au avut-o cu Angheluş Beşleagă, au aflat amănunte despre halterofila constănţeană. „Managerului Turciei nu i-a venit să creadă când i-am spus că Georgiana locuieşte într-o cameră cu alte patru fete în internatul de la LPS, iar clubul nu-i poate asigura masă pe zi decât în valoare de trei euro, la care se adaugă suma de 40 de lei de la Federaţie, pe care nu o primeşte mereu. Ei au spus că sportivii lor au stat la hotel de cinci stele şi au avut mâncare de calitate la discreţie. Totuşi, chiar şi aşa, Turcia nu a cucerit nicio medalie de aur în Polonia!“, arată antrenorul, care s-a îngrijit personal ca reprezentanţilor secţiei de haltere a LPS care locuiesc în cămin să le fie cât mai bine în camere, pe care le-a amenajat şi cărora le va mai aduce îmbunătăţiri. Colegele de cameră ale Georgianei sunt Mariana Dumitrache, Alexandra Dumitrescu, Iulia Mocanu şi Angelica Bornescu. Dudoglu şi Dumitrache sunt şi componente ale lotului de juniori şi de tineret al României, antrenat, printre alţii, şi de Angheluş Beşleagă.
 
Îşi face unghiile în diferite culori şi desene
 
Elevă în clasa a IX-a la LPS Constanţa, unde o are dirigintă pe Simona Popescu (profesor de limba română), Georgiana îşi aminteşte, râzând, cum, la începuturile ei în haltere, mai erau episoade când Beşleagă le dădea afară din sala de antrenament, pe ea şi pe Ionela Broască, întrucât nu erau concentrate la pregătire. „V-aţi vorbit între voi să mă enervaţi?“, tuna profesorul. În concurs însă, Georgiana este stăpână pe ea şi nu dă frâu liber emoţiilor. A plâns o singură dată, de ciudă, la o întrecere de la Bistriţa, în care a ratat medaliile şi era să cadă în afara podiumului de concurs. Sociabilă, a legat prietenii cu sportivele din alte ţări, dându-şi seama cât de important este să cunoşti o limbă străină. Iar în Polonia a avut şi un exemplu în acest sens. O colegă de-a sa din lotul României s-a învârtit o jumătate de oră pe la recepţie, pentru că nu ştia cum să ceară cheia de la cameră. În cele din urmă, a rugat-o pe Georgiana să i se adreseze recepţionerei pentru rezolvarea problemei. Campioanei europene îi place foarte mult să-şi facă unghiile (cu diferite culori şi desene), dar şi părul, iar colegele de cameră sunt abonate la ea în materie de înfrumuseţare.
 
Are rădăcini poloneze şi moldoveneşti
 
Georgiana Dudoglu provine dintr-o familie numeroasă, cu şase copii, patru băieţi şi două fete. Sora ei, Ştefana, are 23 de ani, iar cele două seamănă foarte bine. „Pe acasă, mama ne mai încurcă“, se amuză Georgiana, singurul dintre copiii familiei care face sport. La acest capitol, îşi moşteneşte mama, care a practicat handbalul în tinereţe. Halterofila are rădăcini poloneze (Cervinski, de la bunicii din partea mamei) şi moldoveneşti (din partea tatălui). „Atât polonezii, cât şi cei din Republica Moldova sunt foarte buni la haltere, deci Georgiana are gene bune. Peste Prut ştiu că există trei fraţi halterofili Dudoglu, cu rezultate remarcabile. Cine ştie, poate, de departe, Georgiana se înrudeşte cu ei“, arată Beşleagă. Prietenul Georgianei este şi el sportiv, chiar halterofil, bistriţeanul Emanuel Blaga.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii