Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:03 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să facem posibilă deplasarea premianţilor la NASA! Elevii constănţeni au câştigat petru premii I, un premiu II şi patru premii III la prestigiosul concurs

ro

31 Mar, 2014 00:00 5650 Marime text
În urma articolului „Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile: Elevii de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi de la Liceul Internaţional de Informatică, premiaţi de NASA“, publicat în cotidianul ZIUA de Constanţa în data de 28 martie, ecourile nu au întârziat să apară. Părinţii elevilor câştigători ai concursului organizat de NASA Ames și Societatea Națională a Spațiului sunt disperaţi că nu au mijloace financiare necesare pentru a achita drumul până la Los Angeles. Elevii au nevoie de bani să ajungă în Statele Unite ale Americii pentru a-şi ridica premiul, ceremonia urmând să aibă loc în perioada 14-18 mai. Auzim mereu că nu sunt fonduri pentru a sprijini talentul. Dar, cu ajutorul unor sponsori care apreciază valorile, visul premianţilor NASA au putea deveni realitate şi ei ar avea şansa să participe la festivitatea de premiere. „Premiile vin pe calea aerului. Dar ar fi frumos ca cei care au obţinut premiile I şi II să ajungă la Los Angeles, pentru a participa la conferinţa internaţională şi la festivitatea de premiere“, a declarat profesorul Ion Băraru de la Colegiu Naţional „Mircea cel Bătrân“.
 
Cititorii cotidianului nostru ne-au rugat să-i sprijinim pe elevii câştigători să poată ajunge la conferinţa din Los Angeles, unde vor fi înmânate premiile. „Cum aş putea găsi o sponsorizare, pentru ca şi fiul meu, membru al unei echipe al cărei proiect a obţinut premiul I, să poată participa la conferinţa de la Los Angeles, unde li se vor înmâna diplomele? Nu-mi pot permite cheltuielile, care, pentru transport şi cazare, însumează circa 2.000 de euro“, ne-a întrebat mama unui elev participant la concursul organizat de NASA. „Păcat că nu toţi aceşti copii minunaţi au posibilitatea să participe la conferinţa de la Los Angeles, pentru a-şi ridica personal diplomele. Eu unul, ca părinte al unuia dintre ei, nu îmi pot permite costul de aproximativ 2.000 de euro. Nu doresc nimănui să fie în locul meu când copilul mă întreabă dacă poate merge şi el acolo. Are cineva idee cum poate fi obţinută o sponsorizare în acest sens?“, ne-a scris alt părinte.
 
Victorie binemeritată
 
Reamintim că, an de an, tot mai mulţi elevi constănţeni câştigă premii la concursul anual organizat de americani. Elevii de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ şi cei de la Liceul Internaţional de Informatică au demonstrat încă o dată că pot cuceri cu uşurinţă spaţiul. Şi în acest an, tinerii au participat la concursul „NASA Ames Space Settlement Design Contest 2014“, organizat de NASA Ames și Societatea Națională a Spațiului, în care au realizat planul unei staţii spaţiale NASA. Astfel, elevii mircişti au obţinut trei premii I şi şapte menţiuni în cadrul prestigiosului concurs internaţional. Coordonaţi de profesorii Ion Băraru, Lucian Oprea, Claudia Dobrin şi Florin Dobrin, mirciştii au cucerit juriul cu proiectele staţiilor spaţiale. Din echipajul elevilor care au lucrat la proiectul „Helios - Celestial Pioneer“ au făcut parte: Diana Andreea Catană, Marina Cozma, George Costin Dobrin, Maria Enache, Valentina Isbăşoiu, Matei Ioan Popovici, Andreea Cristina Stanciu, Dalia Irina Stoian - toţi în clasa a X-a. Proiectul „Space Burg“ a fost elaborat de elevii din clasa a VII-a Alina Lascu şi Maria Laura Dumbravă. Alte şapte proiecte au fost răsplătite cu menţiuni: „CURIE: Center of Universal Research on Illnesses and Epidemics“, „Eirene“, „Minerva“, „Delos“, „Omnium Space Settlement“, „Sirius“ şi „Terranova“.

Eleva Andra Manţighian, din clasa a XI-a, a obţinut premiul I la categoria individual cu proiectul Tetractys. Andra a fost coordonată de profesorul Lucian Oprea.

Şase premii și două mențiuni şi pentru elevii de la Liceul de Informatică

Opt echipe ale Liceului Internațional de Informatică din Constanța au obținut un premiu I, un premiu II și patru premii III la diferite categorii, prin cei peste 50 de elevi implicați în concurs. Proiectele de clasa a IX-a au fost dominate de elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică, aceştia obținând atât premiul I, cât și premiul II. Premiul I a fost câștigat cu proiectul „Helios“, realizat de elevii din clasa a IX-a Roxana Vătămanu, Irina Clichici, Andra Albișoru, Andrei Turtoi, Cătălin Maslaev și Mihai Petrea. „Tot la clasa a IX-a, o echipă de nouă elevi a obținut premiul II cu proiectul „Dune“, visul permanent al vieții în spațiu. Proiectele „Zarya“ şi „Neith“ au câștigat premiul III. Alte două premii III au fost câștigate de Liceul de Informatică prin elevii Școlii „Spectrum“, cu proiectele „Elpis“ şi „Hikari“. Două mențiuni au fost obținute de proiectul „New Era“ - clasa a XI-a şi de „Milky Way“ - clasa a VII-a. Elevii au fost coordonați în pregătirea proiectelor de prof. Ali Cabas.
 
Cei care apreciază valoarea acestor copii şi îi pot ajuta cu o sponsorizare sunt rugaţi să contacteze cele două licee.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • qwerty 31 Mar, 2014 09:46 UNDE ESTE CASTIGATORUL CELUI DE AL TREILEA PREMIU? NU ARE NUME PENTRU ZIAR?