Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:44 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujbe de sfinţire la Ion Corvin şi la Oltina

ro

19 Sep, 2014 00:00 3273 Marime text
Biserica „Sfântul Gheorghe“ din localitatea Ion Corvin va fi resfinţită de Înaltpreasfinţia sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, mâine, ceremonia fiind programată la ora 7.45. Duminică, 21 septembrie, începând cu ora 8.00, ÎPS Teodosie va sfinți pictura bisericii Mănăstirii Strunga din comuna Oltina. După ambele ritualuri cu caracter sacru, se va oficia sfânta liturghie.
 

Biserica „Sfântul Gheorghe“ a fost ridicată de o calfă pe nume Toma. Lăcașul de cult a fost zidit din piatră și cărămidă, în formă de cruce. În anul 1865, pictura icoanelor de pe catapeteasmă a fost realizată în stil bizantin, de Constantin Doșciov. În ultimii doi ani, au fost realizate reparații capitale, a fost refăcut acoperișul, tencuiala și schimbată catapeteasma, iar biserica urmează a fi pictată.
Pe locul unde se află construită mănăstirea Strunga, în 1836, a existat o casă de rugăciune, din nuiele, care a fost demolată în anul 1934, iar pe vechea fundație de piatră a fost ridicată actuala biserică. După un secol și jumătate, lăcaşul de cult a fost refăcut din cărămidă arsă, fiind acoperit cu tablă. Astăzi, satul mai are doar câţiva locuitori. După 2001, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât înfiinţarea în această zonă a unei mănăstiri. Maicile asigură hrana şi îngrijirea persoanelor în vârstă din localitate. Până în prezent, s-au ridicat un corp de chilii şi trapeza mănăstirii, care este coordonată de maica stareță Filareta Băltărețu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii