Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL insistă pe ideea alegerii primarilor din două tururi

ro

25 Jan, 2016 00:00 3460 Marime text
Cu mai puţin de şase luni înainte de desfăşurarea alegerilor locale, parlamentarii PNL de Constanţa Mihai Tararache şi Christian Gigi Chiru cer Guvernului Cioloş să emită o ordonanţă de urgenţă privind modificarea modalităţii de alegere a viitorilor primari. Pentru a-şi motiva cererea, deputatul Tararache a enumerat şi argumentele care stau la baza acestei solicitări.
 
În mai 2015, plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în cazul modificării Legii electorale, adopta cu 278 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri proiectul de lege privind alegerile locale. Astfel, preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi indirect, prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur. Încă de la acea vreme, social-democraţii au susţinut proiectul de lege, în timp ce liberalii au afirmat că au reţineri în privinţa modului alegerii primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene, ei pledând pentru revenirea la două tururi de scrutin.
 
Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a recunoscut că primarii PNL au cerut menţinerea alegerii lor într-un singur tur, însă PNL susţine două tururi, întrucât „trebuie legiferat în interesul comunităţilor locale şi pentru democraţie“. Propunerea nu a fost acceptată de plenul Camerei Deputaţilor, dar liberalii nu au renunţat. Ei au depus în Parlament un proiect de lege în acest sens, numai că majoritatea parlamentară aparţine PSD-ului, ceea ce face practic imposibilă adoptarea iniţiativei legislative a PNL. 
 
Motivarea  liberală
 
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PNL Mihai Tararache a declarat că se impune revenirea la alegerea primarilor în urma a două tururi de scrutin. „Această modalitate ar oferi şansa alegerii unor candidaţi cu mai multă reprezentativitate şi legitimitate. Ne propunem să ne batem pentru acest proiect şi sperăm să aducem alături de noi în acest demers şi alte partide parlamentare, dar şi societatea civilă“, a afirmat parlamentarul.

Liberalii constănţeni cer Guvernului Cioloş să emită o ordonanţă de urgenţă în acest sens, deoarece „reprezintă îndeplinirea unei revendicări legitime reclamate de opinia publică după plecarea Guvernului Ponta“. „A fost o greşeală când s-a adoptat“, susţin aceştia.
 
Tararache a enumerat argumentele pentru care PNL propune revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. „O astfel de schimbare ar asigura legitimitate, reprezentativitate, competiţie, înnoirea clasei politice prin promovarea unor candidaţi noi, dezbatere, precum şi răspunderea la aşteptările opiniei publice. Românii îşi doresc să fie reprezentaţi corect, legitim, de oameni care într-adevăr pot să producă o schimbare“, a punctat deputatul liberal.
 
PNL insistă, PSD se opune
 
Liberalii sunt decişi să nu renunţe la acest proiect şi să „folosească toate mijloacele“ pentru ca acesta să se concretizeze la alegerile locale din vară. Deputatul Mihai Tararache susţine că interesul de partid nu trebuie să primeze în faţa unei democraţii reale şi politicienii ar trebui să gândească strategii pe termen mediu şi lung, chiar dacă, momentan, nu le sunt favorabile formaţiunilor pe care le reprezintă. „Alegerea primarului dintr-un singur tur dă şanse partidelor mari, PNL şi PSD, şi oferă o şansă în plus edililor în funcţie. Considerăm că putem pune procesul democratic şi interesul cetăţenilor mai presus de interesul partidului. Singurul oponent al proiectului este PSD, care vrea  să-şi conserve avantajele şi privilegiile şi care pune interesul de partid mai presus de interesul poporului“, este de părere deputatul PNL Mihai Tararache.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii