Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Finanţistul Gheorghe Dragomir - „Banii împrumutaţi se regăsesc în investiţii?!“ Avertismente PNL la măsuri PSD

ro

27 Oct, 2015 00:00 2829 Marime text


Măsurile anunţate recent de guvernanţi prin care, de anul viitor, se va reduce cota TVA  la 9% pentru apă, iar impozitul pe dividende va fi de 5% nu au reprezentat o noutate pentru opoziţie, dar ridică semne de întrebare. Asta pentru că, potrivit deputatului PNL Gheorghe Dragomir, acestea au fost discutate la momentul dezbaterilor cu privire la noul Cod Fiscal.
 
„Reducerea cotei TVA la apă a fost propunerea unui coleg de la UDMR şi a avut susţinerea întregii Comisii de Cod Fiscal, însă Guvernul s-a opus. 5% pentru dividende a fost măsura unanim acceptată. În timpul dezbaterilor s-a procedat la o amânare, acum se revine“, a declarat deputatul Dragomir.
 
Inevitabil, revenirea de care au dat dovadă guvernanţii iscă întrebarea: s-au refăcut calculele în funcţie de încasările preconizate pentru anul 2016? 
 
Parlamentarul PNL atrage atenţia că amenzile încasate de ANAF aplicate în situaţia în care evaziunea fiscală este „încă o problemă imensă în România“ nu vor putea acoperi cheltuielile pe care Guvernul şi le asumă pentru anul viitor (n.r. referire la majorările salariale din învăţământ, sănătate, precum şi cele ce vor apărea în urma aplicării noii Legi a salarizării). „Guvernului îi este uşor să treacă pe hârtie nişte majorări din bani care provin din impozitele şi taxele plătite de cei din mediul privat, în special. Numai că mediul privat nu se ştie dacă poate suporta şi majorările salariale atât cât propune Guvernul“, a atenţionat parlamentarul liberal.

Se impune transparenţă în alocările bugetare

 În altă ordine de idei, finanţistul Gheorghe Dragomir şi-a manifestat nedumerirea privind direcţionarea banilor proveniţi din împrumuturi. „Dacă tot ne împrumutăm şi, an de an, ne îndatorăm, aceşti bani se şi regăsesc în investiţii? Aşteptăm datele publice referitoare la ultima rectificare bugetară. (…) De fiecare dată se taie de la investiţii. (...) Acest Guvern nu direcţionează banii acolo unde este nevoie“, a subliniat deputatul PNL.
 
Şi pentru că, recent, s-au realocat fonduri pentru primării, liberalii sunt decişi să afle pentru ce şi cui au fost acordaţi. „O să cerem transparenţă. Să vedem clar unde merg aceşti bani, ale cui sunt investiţiile, cine semnează contractele pentru nişte investiţii şi cine primeşte banii“, a anunţat Dragomir.

Explicaţii fără acoperire?!

Într-o intervenţie publică, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, îşi exprima convingerea că aceste goluri produse de majorările salariale anunţate vor fi acoperite prin scutirile de la plata penalităţilor a celor ce-şi achită dările restante până la 30 martie 2016. Însă deputatul Dragomir dă peste cap calculele demnitarului. Acesta a avertizat că ceea ce pare un sprijin la prima vedere este o măsură proastă.
 
„Descurajăm plata voluntară a impozitelor şi taxelor de către agenţii economici corecţi. Aceştia vor spune că va veni Guvernul, din când în când, de obicei, o dată la patru ani, şi ne va scuti de majorări şi penalităţi… şi plătim abia după patru ani“, a menţionat Gheorghe Dragomir. De altfel, pentru mulţi români rămâne o necunoscută următoarea stare de fapt, semnalată şi de senatorul Puiu Haşotti: „Când este creştere economică nu se explică creşterea deficitului bugetar?!“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii