Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:45 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

File de istorie Cum s-a schimbat cartierul Anadalchioi din 1936 până astăzi

ro

02 Mar, 2013 10:56 13478 Marime text
Aşa cum anunţam într-o ediţie anterioară, cotidianul ZIUA de Constanţa se află în posesia a două hărţi vechi, datând din prima jumătate a secolului trecut. Vom prezenta, în cele ce urmează, nomenclatorul stradal de la 1936, potrivit „Planului General al municipiului Constanţa cu noua nomenclatură oficială a străzilor, întocmit de Ioan Filoti, conducător de Lucrări Publice, fost şef la Serviciul Tehnic”.
În actuala ediţie vom pune „sub lupă” cartierul Anadalchioi, aşa cum arăta atunci şi cum se configurează astăzi. În 1936, Anadalchioi părăsise deja titulatura de sat şi devenise o suburbie a Constanţei. Era mărginit de Şoseaua Primăverii, actuala strada Primăverii, de strada Mihail Coiciu, care acum poartă denumirea de strada Poporului, de şoseaua Petre Carp - actuala I. L. Caragiale şi de strada Buna Vestire - actualul bulevard Soveja.
În 2013, însă, cartierul Anadalchioi nu se mai suprapune peste suburbia din 1936. Astăzi, pe teritoriul fostului Anadalchioi se află cartierele Coiciu, Anadalchioi, Inel 1 şi Inel 2. Printre străzile importante care existau în cartier la 1936 şi care au şi azi aceeaşi denumire se numără Duiliu Zamfirescu şi Badea Cârţan. De menţionat este că strada Tulcei nu exista la acel moment.
Între actualul bulevard Soveja şi strada Badea Cârţan nu se mai regăseşte niciuna dintre străzile de la 1936 şi care atunci erau perpendiculare pe Badea Cârţan: strada Grigore Lazăr, Grigore Ureche, General Mărăşescu şi Gh. Şincai. Nici strada Lacului nu mai există în prezent.
Amintim, la capitolul străzilor care au dispărut, străzile Toma Alimoş, Avrig, Ţiglinei, Blajului, Clăbucet, Calafat, Hatman Bătlag, Hotinului, Istriei, Dicieni, Cosminului, Cărpeniş, Colelia, Crângului. Strada Simion Bărnuţiu este funcţională şi azi şi sub aceeaşi denumire.
În ceea ce priveşte străzile care şi-au păstrat titulatura, menţionăm aici străzile Biruinţei, Andrei Mureşanu, Crinului, Dorului, Frunzelor, Răzoare, Merişor, Străjerului, Răsuri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mari 07 Nov, 2013 22:17 anadalchioi cartier frumos dar plin de persoane care nu au ce cauta acolo adica rromi