Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demers pentru revigorarea cercetării Mircea Titus Dobre vrea anularea impozitului pe veniturile cercetătorilor

ro

12 Mar, 2016 00:00 2634 Marime text
33 de parlamentari, printre care se regăseşte şi deputatul PSD de Constanţa Mircea Titus Dobre, susţin o propunere legislativă pentru completarea art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Aceasta a fost înregistrată la Senat, prima cameră sesizată, a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, iar decizia finală va aparţine parlamentarilor din Camera Deputaţilor.
 
Demersul parlamentar are ca scop încurajarea cercetării şi inovării în România, „să stimuleze din punct de vedere financiar şi să deschidă noi oportunităţi în dezvoltarea de noi centre“, după cum se precizează în expunerea de motive. Practic, prin această propunere legislativă se doreşte anularea impozitelor pe veniturile angajaţilor din domeniul inovării şi cercetării aplicate. Asta în contextul în care, în ţara noastră, pentru cercetare şi dezvoltare se cheltuieşte, pe cap de locuitor, de aproximativ 20 de ori mai puţin decât media europeană, aspect care ne clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa ponderii cheltuielilor din PIB. Asta se „traduce“ prin continua scădere a numărului de cercetători, dar şi prin reticenţa marilor companii cu filiale în România de a deschide centre de cercetare locale şi încadrarea activităţilor specifice ca activităţi de cercetare-dezvoltare.
 
Susţinătorii propunerii legislative, printre care se află şi deputatul PSD Mircea Titus Dobre, vor ca, la art. 60, după alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, să se includă alte două alineate. Dacă normativul va trece de Parlament, vor fi scutiţi de la plata impozitului pe venit şi „angajaţii care activează în domeniul inovării şi cercetării aplicate. Cercetarea aplicată reprezintă activitatea orientată spre lărgirea cunoştinţelor şi spre utilizarea de cunoştinţe noi în crearea de noi procese, produse şi servicii şi în îmbunătăţirea lor“.
 
Totodată, normativul ar urma să fie completat şi cu următorul alineat: „Persoanele care vor beneficia de prevederile prezentei legi trebuie să îndeplinească condiţiile legale de cercetător sau cadru didactic universitar. Aceştia pot fi angajaţi în institute de cercetare, universităţi, centre de cercetare şi dezvoltare sau societăţi comerciale.“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii