Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegerile europarlamentare, desfăşurate duminică sub ameninţarea Dunării Materialele pentru vot ajung astăzi la secţiile de votare

ro

23 May, 2014 00:00 1929 Marime text
Prefectul radu volcinschi a declarat ca momentan nu exista probleme cu privire la scrutinul electoral, totul este in regula, graficul este respectat. Nu s-au inregistrat incidente pana acum.

Viceprim-ministrul pentru Securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a susţinut ieri, la sediul MAI, o videoconferinţă cu prefecţii şi şefii structurilor centrale şi teritoriale ale ministerului, în pregătirea alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014. Fiecare prefect a intrat apoi în direct cu vicepremierul.
„Suntem la finalul unei campanii electorale care, pentru mulți dintre dumneavoastră, a fost foarte solicitantă, însă nu din punct de vedere al aspectelor de ordine publică, ci mai ales din cauza situațiilor de urgență care au afectat numeroase județe din țară. Și în aceste momente, multe dintre județele riverane Dunării sunt sub avertizări hidrologice de inundații și de aceea principala preocupare a tuturor instituțiilor trebuie să fie prevenirea apariției unor situații de risc pentru populație. Chiar și în aceste condiții, este foarte important ca scrutinul de duminică să decurgă fără cusur, iar organizarea trebuie să fie una exemplară“, a declarat viceprim-ministrul în deschiderea videoconferinţei. „Din punct de vedere organizatoric, toate activitățile sunt în grafic, iar până mâine buletinele de vot, ștampilele și timbrele autocolante vor ajunge la președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare“, a precizat vicepremierul Gabriel Oprea.

Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, a raportat vicepremierului situaţia din judeţul Constanţa: „Suntem în grafic, nu avem probleme deosebite la Constanţa“.
Este important de precizat că duminică, în judeţul Constanţa, va avea loc şi un scrutin pentru alegerea primarului. Este vorba despre comuna Rasova, unde, odată cu alegerile europarlamentare, locuitorii îşi vor alege şi noul şef al administraţiei publice locale. Comuna Rasova este una dintre localităţile ameninţate de inundaţii, în cazul în care Dunărea şi-ar ieşi din matcă. Zona a mai fost lovită de intemperiile vremii în 2006 şi în 2010, când fluviul a înregistrat un debit crescut. „Nu sunt probleme deosebite, nu sunt probleme cu alegerile, nici privind alegerile locale de la Rasova nu sunt probleme, s-au primit buletinele de vot, suntem în grafic la ora actuală“, a precizat reprezentantul Executivului în teritoriu. „Astăzi (n.r. ieri) am finalizat pregătirea materialelor care vor pleca mâine către primarii a 70 de primării, de la 12.00 pleacă buletinele de vot şi materialele necesare votării, vor fi deplasate sub pază, iar la Primărie vor rămâne tot sub pază. Mâine (n.r. azi), preşedinţii (n.r. secţiilor de votare) îşi vor verifica şi prelua materialele, sâmbăta, începând cu ora 16.00 materialele vor fi transportate către secţiile de votare, iar de la ora 18.00 la ora 20.00 se primesc cererile pentru deplasarea urnei speciale. Aceste cereri privesc persoanele care sunt netransportabile din motive de boală sau invaliditate și cele private de libertate care nu și-au pierdut însă drepturile electorale“, a mai precizat prefectul Volcinschi. Potrivit vicepremierului Gabriel Oprea, „în ziua votului, deplasarea urnei speciale se va realiza numai cu participarea a cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare și cu pază asigurată de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne“. Pentru ziua alegerilor, Ministerul Afacerilor Interne va asigura măsurile de ordine publică cu peste 50.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri. „Pentru toți aceștia misiunea nu se termină duminică la ora 21.00, odată cu încheierea procesului de votare. Angajații Ministerului Afacerilor Interne rămân la datorie, asigurând paza buletinelor de vot și a proceselor verbale întocmite de președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare pe timpul transportului către Birourile Electorale Județene“, a precizat Oprea. „În cele patru săptămâni de campanie s-au desfășurat, în întreaga țară, 909 manifestări publice electorale. Referitor la situația incidentelor electorale, în șapte județe nu a fost înregistrat niciun incident. În restul de 34 de județe, plus capitala, au fost sesizate 179 de incidente, ceea ce înseamnă o medie de aproape cinci pe județ. Chiar și așa, în urma verificărilor, peste 30% dintre sesizări nu s-au confirmat“, a precizat vicepremierul Gabriel Oprea.


Prefectul  Radu Volcinschi a evitat să precizeze, la solicitarea jurnaliştilor, dacă a delegat sarcini pe termen lung celor doi subprefecţi: „Suntem acum în perioada de alegeri şi în cod portocaliu. Subprefecţii au şi alte atribuţii, dar acum ne ocupam de aceste situaţii. Se va interveni acolo unde este necesar. Dacă avem o videoconferinţă şi avem şi o problemă pe teren, se vor împărţi atribuţiile între mine şi subprefecţi. Dacă avem o situaţie legată de inundaţii și o situaţie deosebită la alegeri, ne vom împărţi. Nu se va ocupa cineva de un capitol anume; vom fi aici, ne vom face un grafic de prezenţă astfel încât să acoperim 24 de ore din 24 pe perioada alegerilor şi în perioada de cod portocaliu“, a declarat prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, pentru judeţul Constanţa au fost repartizate 694.312 buletine de vot şi 629.132 de timbre autocolante, care vor fi aplicate pe cărţile de identitate ale persoanelor care şi-au exprimat votul. Diferenţa dintre numărul buletinelor de vot şi numărul autocolantelor este dată de faptul că sunt persoane cu drept de vot (de obicei vârstnici) care nu posedă cărţi de identitate, ci vechile buletine, pe care nu se aplică timbrul autocolant, ci ştampila „VOTAT“.
În conformitate cu legea în vigoare, numărul buletinelor de vot repartizate judeţului Constanţa acoperă numărul de persoane din lista electorală permanentă, plus o marjă de +10%. Aşadar, potrivit ultimelor cifre oficiale, în judeţul Constanţa, numărul persoanelor cu drept de vot este de 631.132. Printre acestea se numără însă şi constănţenii care muncesc în afara ţării şi nu au solicitat anterior scoaterea de pe lista din judeţul Constanţa şi includerea pe listele de la consulatele sau ambasadele de care aparţin. Numărul persoanelor cu drept de vot din municipiu este de 271.852. Totodată, la Constanţa au ajuns și cele 2.755 de ştampile inscripţionate „VOTAT”, distribuite de Regia Monetăriei de Stat, care vor fi distribuite celor 551 de secţii de votare împreună cu buletinele de vot şi cu timbrele autocolante.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii