Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:19 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa. Poliţist trântit la pământ în timpul unui control de rutină în trafic „Bă, vrei să-ţi smulg inima din tine?“

ro

22 Sep, 2017 00:00 23795 Marime text
În opinia Curţii de Apel Constanţa, inculpaţii au dat dovadă de un comportament deosebit de periculos.
 
Doi bărbaţi din judeţul Constanţa au fost condamnaţi definitiv de judecătorii Curţii de Apel Constanţa la câte doi ani de închisoare, cu executare, pentru ultraj. Încă de la primul termen de judecată cu procedura completă, inculpaţii au recunoscut săvârşirea faptelor în maniera în care acestea au fost reţinute prin rechizitoriu şi au formulat oral în faţa instanţei cerere de judecare a cauzei în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
 
Conform actului de sesizare a instanţei, cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia. Aproape de jumătatea anului 2014, în zona de nord a municipiului Medgidia, un poliţist şi un jandarm au tras pe dreapta un automobil în care se aflau trei bărbaţi.
 
Deoarece conducătorul auto emana halenă alcoolică, poliţistul i-a spus şoferului că trebuie să se supună testării alcoolscopice.
 
Nemulţumiţi probabil că au fost opriţi, cei doi bărbaţi din maşină au coborât din automobil şi au început să îl apostrofeze pe agentul de poliţie: „Alo, legistule, cumetre, băi, auzi (fluieră către poliţist)… Băi, ascultă ce-ţi spun, că tu n-ai zile frumoase, prietene. Pleacă-n m…..ţii mă-tii de miliţian! Bă, vrei să-ţi smulg inima din tine, băga-mi-aş ……. în tine!“
 
Conform magistraţilor, conduita violentă a inculpaţilor s-a amplificat în momentul în care poliţistul l-a condus pe şofer la autospecializata Poliţiei. În acel moment, celălalt inculpat l-a apucat pe poliţist cu braţele de trunchi, din spate, şi l-a strâns cu putere, după care l-a trântit pe carosabil. Până ca poliţistul persoană vătămată să se ridice, şoferul a fugit la maşina pe care o condusese şi a urcat pe bancheta din spate. Poliţistul s-a ridicat şi s-a îndreptat către acesta cu intenţia de a-l duce din nou pe şofer la maşina de poliţie, dar a fost lovit din lateral de cel de-al treilea inculpat, cu palma sau pumnul, în ureche.
 
În timpul evenimentelor, la solicitarea patrulei mixte care încerca să acorde sprijin persoanei vătămate, la faţa locului a sosit echipa de intervenţie a jandarmeriei. Aceştia au procedat la imobilizarea imediată a celor trei inculpaţi şi la introducerea lor în vehiculele de serviciu.
 
Şoferul a fost condus la Spitalul Municipal Medgidia, unde a fost testat alcoolscopic, valoarea rezultată fiind 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat.
 
În opinia Curţii de Apel Constanţa, inculpaţii au dat dovadă de un comportament deosebit de periculos, prin săvârşirea de acte de ameninţare şi agresiune, de două persoane, împreună, în loc public, în timpul nopţii, sub influenţa băuturilor alcoolice, faţă de un poliţist, funcţionar public însărcinat cu atribuţii privind respectarea şi restabilirea ordinii de drept, în scopul împiedicării persoanei vătămate să exercite atribuţiile de serviciu.
 
„În aprecierea gravităţii faptei, Curtea are în vedere şi frecvenţa ridicată a acestui gen de infracţiuni cu violenţă, ceea ce impune o sancţionare severă, corespunzătoare, pentru a descuraja pe viitor asemenea conduite periculoase pentru ordinea publică şi respectul pentru autorităţile cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice şi a sentimentului de securitate socială individuală şi colectivă. Pentru considerentele anterior arătate, ţinând seama de modalitatea de comitere a faptei şi de persoana inculpaţilor apelanţi, în acord cu opinia primei instanţe, Curtea apreciază că pedepsele aplicate, de câte doi ani de închisoare fiecare, privative de libertate, reprezintă o respectare a principiului proporţionalităţii şi vor determina în conştiinţa inculpaţilor respectarea valorilor sociale şi a normelor de drept, în vederea unei reinserţii sociale reale“, conform motivării instanţei.
 
Sursa text: rolii.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ajunge 22 Sep, 2017 23:23 Sunt satul de militie, incurca lumea, fac pe smecherii dau amenzi in preajma craciunului si pastelui. miltia locala ar trebui desfiintata