Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victima afaceristilor verosi si a unui sistem injust

ro

25 Sep, 2003 00:00 1919 Marime text

Umilinta in sala pasilor pierduti

De trei ani de zile o femeie incearca sa repare o nedreptate care i s-a facut# In august 2000 medicul Veronica Negreanu a incheiat o conventie cu Cooperativa Mestesugareasca Ancora Constanta, pentru constructia unui garaj# Femeia a achitat in avans 10 milioane de lei dar lucrarea executata a fost necorespunzatoare, de proasta calitate si incompleta, drept pentru care a refuzat sa mai achite restul si nu a semnat procesul-verbal de receptie# Ancora a considerat ca trebuie sa mai primeasca inca 22 de milioane de lei, conform unui deviz pe care Negreanu nu l-a semnat niciodata, drept pentru care a dat-o in judecata pe femeie# Ignorand probele de la dosar, instanta de judecata a obligat-o pe femeie la plata.

Veronica Negreanu a lucrat ca medic in orasul Constanta peste 30 de ani, remarcandu-se prin probitate morala, altruism si modestie. Cu un venit care niciodata nu a depasit limitele unei existente modeste, medicul pensionar a reusit sa-si achizitioneze un autoturism. Calvarul a inceput in anul 2000 cand din putinul pe care il avea, Veronica Negreanu s-a decis sa-si construiasca un garaj, chiar in curtea casei sale. Marea sa vina este ca a avut incredere in niste oameni al caror singur scop a fost sa-si bage in buzunar niste bani, fara sa le pese prea mult de modul in care ii obtin. In ciuda probelor, a expertizelor si chiar a bunului simt, instantele constantene au dat dreptate Cooperativei Ancora.

O lucrare de mantuiala

Fostul medic primar a incercat de la bun inceput ca tot ceea ce face sa fie fara cusur. In ianuarie 1999, ea a reusit sa obtina din partea Primariei Municipiului Constanta autorizatia de construire la adresa Ana Ipatescu nr.8 a unui garaj de 21 metri patrati (7,85 lungime pe 2, 85 latime) din care 6 metri patrati reprezenta suprafata unei magazii de piese. Intrucat in urma cu cativa ani, lucrase la Ancora ca medic, increzatoare, Veronica Negreanu a solicitat acestei firme efectuarea lucrarii. Pe data de 16 august 2000, cooperativa prezinta oferta, devizul executiei iar medicul accepta valoarea de 32 de milioane, in conditiile in care Ancora se obliga sa efectueze o lucrare fara vicii, conform roiectului. Constructia garajului a inceput pe data de 21 august, chiar in acea zi, beneficiara oferind un avans de 10 milioane lei, aproximativ o treime din valoarea lucrarii. Pe data de 8 septembrie 2000 reprezentantul Cooperativei Ancora, presedintele Gheorghe Lascu incheie un proces verbal de receptie a lucrarii. Pe buna dreptate, Negreanu refuza sa semneze acest act, intrucat lucrarea efectuata era intr-o stare jalnica. Mai mult, pentru incheierea procesului-verbal trebuia sa se intruneasca o comisie formata din angajatii cooperativei dar acest cvorum nu s-a intalnit niciodata. Mai mult lucrarea a fost prost executata iar materialele folosite erau necorespunzatoare, fiind in mare parte rebuturi. In sprijinul acestei acuzatii formulate de beneficiar vine si declaratia unui muncitor care a luat parte la construirea garajului. Sub protectia anonimatului, acesta i-a trimis in anul 2001 medicului Negrean o scrisoare prin care dadea amanunte cu privire la superficialitatea lucrarii. Intrucat identitatea muncitorului nu a fost cunoscuta, acesta nu a putut fi citat ca martor in procesele care au urmat si scrisoarea nu a putut fi admisa ca proba la dosar. Un alt viciu al lucrarii este reprezentat de faptul ca muncitorii folositi de Ancora nu erau specialisti, fiind necalificati, drept pentru care au facut treaba de mantuiala. Pe buna dreptate, Veronica Negreanu a refuzat sa plateasca inca 20 de milioane pentru o sandrama care statea sa cada. In acelasi timp, presedintele Ancorei a evitat mereu o intalnire cu beneficiara lucrarii.

Ancora este lichidata, dar "datoria" ramane

Ca multe alte cooperative mestesugaresti create de sistemul comunist si cu regim de functionare tipic pentru vremurile post-decembriste "Ancora" nu a rezistat prea mult in haosul economiei de piata. Sistemul invechit de organizare si functionare pe de o parte si noua legislatie comerciala, de cealalta parte au dus la falimentul acestor organisme economice. Pentru a tine pasul cu rigorile noilor timpuri, Ancora a acumulat datorii pe care nu a mai reusit sa le plateasca. Sfarsitul implacabil al unei cooperative altadata foarte respectata a condus probabil si la crearea unei atmosfere de indiferenta din partea angajatilor de aici, care cu gandul la lichidarea judiciara si poate la salarii compensatorii si-au continuat munca mai mult in virtutea inertiei. Din aceasta cauza, in incercarea de a limita valoarea creditelor si de mai supravietui cateva zile in plus, Ancora a folosit la constructia garajului din strada Ana Ipatescu materiale proaste si muncitori necalificati. Instanta de judecata din cadrul Tribunalului Constanta, sectia Comerciala a dispus inceperea procedurii de faliment a cooperativei, lichidator judiciar fiind numita Vladu Vera. In baza actelor firmei si a declaratiilor date de angajati, lichidatorul a demarat recuperarea datoriilor.

Calvarul unui proces pierdut din start

Pe langa debitele reale pe care Ancora le avea de recuperat se afla insa si "datoria" Veronicai Negreanu. Aceasta a fost data in judecata, iar instanta competenta a dat castig de cauza reclamantei, in baza unor documente care nu reflectau realitatea din teren. In data de 22 noiembrie, instanta de judecata hotaraste sa dea castig de cauza lichidatorului Vera Vladu. Veronica Negreanu nu se descurajeaza si inca increzatoare in justitie formuleaza recurs impotriva sentintei civile 8099/2002. Instanta competenta sa judece aceasta cale de atac este Curtea de Apel Constanta dar pe 27 martie 2003 respinge actiunea medicului Negreanu, dand si ea castig de cauza lichidatorului firmei Ancora. Nervi si crize cardiace, doar cu atat s-a ales Veronica Negrean, plus un garaj inutilizabil, in care nici un om cu scaun la cap nu si-ar parca autoturismul, de teama ca acoperisul sa nu se prabuseasca. Mai nou, pentru recuperarea "creditului" de 22 de milioane de lei, instanta a dispus executarea silita a "debitoarei" Negreanu. Cea care a luptat peste trei decenii pentru a salva viata semenilor sai, nu mai are astazi puterea sa lupte pentru drepturile sale. Sentimentul ca a fost inselata de un sistem in care a crezut ii macina treptat sanatatea. Nu atat duplicitatea fostilor colegi de la Ancora o afecteaza ci hotararile judecatoresti injuste, care o fac sa para vinovata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii