Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Toxiinfectie cu lapte si corn la scoala din Tuzla

ro

25 Sep, 2009 02:40 2232 Marime text
cap_1.jpgProgramul „Cornul şi laptele" a adus pe paturile Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa 20 de elevi din Tuzla, cu simptome de toxiinfecţie alimentară.

20 de elevi ai Şcolii cu clasele I - VIII din Tuzla au ajuns, ieri, la Spitalul de Boli Infecţioase, după ce au mâncat produsele distribuite prin programul „Cornul şi Laptele". Cazul a intrat în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, care a deschis o anchetă epidemiologică, iar din primele cercetări se pare că este vorba despre o toxiinfecţie alimentară survenită din cauza laptelui, deşi acesta se încadra în termenul de valabilitate, care se pare că data până la 27 septembrie.

Potrivit reprezentanţilor şcolii, este vorba despre 20 de elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, majoritatea din clasa a VII-a A şi câţiva din clasele a VII-a B şi a VII-a C. Laptele şi cornul sunt distribuite de două ori pe săptămână, marţea şi joia, de către SC „Dobre & Fii" SRL Constanţa. Joi, a venit rândul celor doi elevi de serviciu din clasa a VII- a A să distribuie alimentele. Pentru că maşina de distribuţie a ajuns în jurul orei 07.30 dimineaţa, elevii nu au mai avut răbdare şi au împărţit cornurile şi laptele în clasa a VII-a A, în pauza de la 07.50, urmând să le distribuie elevilor din celelalte clase în pauza de la 09.50, aşa cum era stabilit. Însă, nu au mai apucat întrucât, în timpul orei de curs de la ora opt, au început, rând pe rând, să manifeste simptome de greaţă, vomă şi dureri de burtă. Copiii au fost transportaţi de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, pentru a fi consultaţi. „La Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa au ajuns 20 copii, a căror stare de sănătate este bună, neavând forme grave ale bolii. De asemenea, alte ambulanţe se află în prezent la şcoala din Tuzla, pentru a mai aduce copii la spitalul din Constanţa, dacă va fi nevoie şi dacă aceştia nu vor putea fi trataţi la dispensarul din localitate", a declarat directorul DSP Constanţa, dr. Mihaela Dinisov.

ambulanta.jpgReprezentanţii DSP au demarat o anchetă şi vor preleva probe din alimentele consumate de copii, pentru a stabili cu exactitate cauzele îmbolnăvirii. Din primele date, se pare că elevilor li s-a făcut rău din cauza laptelui. Directorul cordoonator adjunct pentru control din cadrul DSP Constanţa, dr. Adrian Pavlov, spune că produsul incriminat este laptele, care se află însă în termenul de garanţie. „Este posibil ca acesta să nu fi fost depozitat corespunzător ori la ambalare să fi păţit ceva, dar numai analizele vor putea stabili acest lucru", a declarat dr. Pavlov. Cornurile sunt produse de SC „Dobre & Fii" SRL Constanţa, iar laptele de SC „Ecolact Prod" SRL - Păuleşti Prahova. Firma prahoveană de lactate şi brânzeturi s-a situat, anul trecut, pe locul 1 în Top Profit România şi Top Afaceri România.

{mos_ri:toxiinfectie,lapte,corn}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii