Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:53 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hackeri constanteni suspectati ca au fraudat Bank of America (galerie foto + video)

ro

11 May, 2010 03:20 6111 Marime text

cap_6.jpgIncredibil, însă cât se poate de adevărat. Mai mulţi cetăţeni americani, dar şi din câteva state europene, s-au plâns autorităţilor că au fost traşi în piept de nişte tineri hackeri constănţeni. După mai multe luni de anchetă, procurorilor DIICOT Constanţa au reuşit destructurarea reţelei care i-a băgat în sperieţi pe americani.

 

Aproximativ 20 de tineri din Constanţa sunt suspecţi în ancheta DIICOT, fiind învinuiţi de constituire sau aderare la grup infracţional organizat, fraudă informatică şi operaţiuni frauduloase desfăşurate cu instrumente de plată electronică. Încă de dimineaţă, începând cu ora 6.00, mascaţii de la Crimă Organizată Constanţa, dar şi reprezentanţi ai Jandarmeriei s-au înfiinţat la uşile suspecţilor. Zeci de calculatoare, laptop-uri, modem-uri, dar şi săbii şi topoare au fost ridicate de la domiciliile suspecţilor. Fără să ştie cu ce se îndeletniceau odraslele lor, părinţii au rămas ca trăsniţi când s-au trezit cu uşa spartă şi cu calculatoarele confiscate. Îngroziţi, oamenii şi-au condus copiii la sediul DIICOT Constanţa, unde aceştia au fost audiaţi ore în şir de procurori. Concret, anchetatorii spun că activitatea infracţională a suspecţilor ar fi început în octombrie 2009,când aceştia „au realizat pagini Web falsificate, clone ale unor pagini Web ale Bank of America şi altor instituţii bancare, urmate de transmiterea acestora, prin e-mail, către diferiţi utilizatori, clienţi ai instituţiilor financiare vizate". „Aceste pagini", au explicat anchetatorii, „conţineau un avertisment nereal, respectiv o înştiinţare falsă cu privire la anularea ori restricţionarea accesului clientului la contul lui bancar, cerându-le clienţilor să urmeze un link şi să completeze un formular cu toate datele cerute".

perchezitii_2.jpgNu au ţinut informaţiile pentru ei

Dat fiind că, după validarea formularului, acesta era transmis automat printr-o adresă de e-mail creată special în acest scop, informaţiile şi datele confidenţiale ale clienţilor ajungeau la reţeaua de hackeri. Ulterior, spun reprezentanţii DIICOT, datele au fost utilizate de către învinuiţi pentru efectuarea mai multor transferuri frauduloase on-line, prin sistemul Western Union, din conturi de card aparţinând unor cetăţeni străini. Mai exact, tinerii sunt suspectaţi că şi-ar fi transferat sume însemnate din conturile americanilor astfel înşelaţi. Nedorind să ţină informaţiile doar pentru ei, hackerii constănţeni au transmis şi altor persoane, care desfăşurau acelaşi gen de activitate infracţională, datele complete ale unor persoane din străinătate, pentru a fi folosite în acelaşi mod. În cursul zilei de ieri, au fost efectuate 36 de percheziţii, din care două în Capitală şi două în judeţul Harghita, restul fiind în municipiul Constanţa. 27 de persoane au fost audiate la sediul DIICOT, unele dintre acestea fiind, însă, doar martori în cauză. Printre tinerii săltaţi ieri de mascaţi se numără Constantin Aurel Şerban, Răzvan Boşneagu, Daniel Ene, Diana Petrişor şi Sergiu Păun. De menţionat că audierile nu se finalizaseră la închiderea ediţiei. Totuşi, surse neoficiale susţin că numărul persoanelor pentru care se va cere arestarea va fi mai mic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dan 11 May, 2010 11:13 Hacker? cand e ziua dumneata sa-ti cumpar un dictionar? Eu cred ca doar va place sa folositi cuvinte pompoase... Aia sunt doar niste hoti de buzunare...