Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul penal al primarului face ping-pong intre Parchete

ro

26 Jan, 2008 00:00 2919 Marime text
1201293892.jpg

Mazare afirma ca nu a fost deloc chemat sa dea declaratii

Pe numele primarului Radu Stefan Mazare, al lui Traian Rece, fost senator PSD, si al lui Remus Marian Haralambie a fost formulata o plangere penala de catre sotii Monica si Ilia Prifti. In prezent, dosarul de cercetare penala se plimba intre Parchete si Politie. In plangere, acestia solicita "trimiterea in judecata a numitilor Rece Traian, senator PSD la momentul savarsirii faptei (...) pentru infractiunea de inselaciune, (...) a lui Haralambie Remus Marian, seful de cabinet (soferul masinii de serviciu), al senatorului Rece Traian, pentru infractiunea de complicitate la inselaciune, precum si ocuparea si construirea abuziva pe terenul aflat in proprietatea subsemnatei (Monica Prifti) si Mazare Radu Stefan, pentru fals si uz de fals in declaratii si acte oficiale, pentru inlesnirea obtinerii de foloase si bunuri banesti de catre demnitarii Politiei, respectiv functionarilor publici". Concret, Monica Prifti a cumparat pe 16.06.2004, de la Traian Rece, prin contractul de vanzare-cumparare nr. 3407, "terenul viran situat in intravilanul Municipiului Constanta, strada Trapani, nr. 1, lotizarea Faleza Nord - Poligon 15 - lot 37, judetul Constanta, in suprafata de 300 mp". Pretul vanzarii a fost echivalentul din 2002 a 10.550 euro, adica 430.000.000 de lei vechi. Numai ca femeia afirma ca a fost indusa in eroare de Traian Rece la momentul cumpararii terenului de la el, intrucat acesta a sustinut ca dreptul de concesiune asupra terenului ii apartinuse lui inainte de achizitionarea acestuia. De asemenea, Monica Prifti a afirmat ca, in prezenta martorilor, Rece i-a facut dovada ca terenul nu era grevat de sarcini, prin prezentarea extrasului de carte funciara care atesta inexistenta acestora. Este foarte interesant faptul ca, potrivit unui interogatoriu formulat de Haralambie pentru Rece in cadrul unui litigiu concretizat in dosarul cu numarul 6724/2005, care s-a aflat pe rolul Judecatoriei Constanta, Traian Rece recunoaste ca banii care au stat la baza contractului de concesiune incheiat intre Haralambie si Primarie ii apartineau lui de fapt. "Da, banii au fost acordati de mine pentru a ma reprezenta in vederea dobandirii terenului", a afirmat fostul senator PSD. Mai exact, pentru a putea fi scos la licitatie, pentru terenul respectiv trebuia sa existe un contract de concesiune.

Licitatia de care Haralambie nu a aflat

Dupa incheierea contractului nr. 86767, pe 09.07.2002, intre primarie si Haralambie, prima a putut sa organizeze pe 14.08.2003 o licitatie publica deschisa, pe care o castigat-o Traian Rece. Numai ca Marian Haralambie a contestat faptul ca, desi el a fost cel care a solicitat cumpararea terenului, tocmai el a fost si cel care nu a aflat de licitatia din august. Raspunzand interogatoriului formulat de Haralambie cu privire la aceste aspecte in dosarul amintit anterior, primarul declara: "vanzarea terenului a facut obiectul unei licitatii publice ce a fost anuntata in presa si la care putea participa orice persoana. In urma licitatiei, Rece Traian a fost declarat castigator". Recapituland, sotii Prifti se considera inselati pentru ca la momentul la care au cumparat terenul de la Rece, acesta i-a asigurat ca el a fost beneficiarul contractului de concesiune. De asemenea, acestia il acuza pe primar de fals si uz de fals, pentru ca in extrasul de carte funciara numarul 38358, privind lotul care constituie marul discordiei, nu este amintita nicaieri concesiunea lui Haralambie. Mai exact, in plangerea sa, Monica Prifti declara ca "La vanzarea terenului catre Traian Rece, primarul Mazare declara terenul liber, fapt atestat si de extrasul de carte funciara, in care nu se mentiona nicio concesiune. Situatia concesiunii trebuie sa fi fost lamurita in actele oficiale ale Primariei sau in caz contrar, primarul Radu Mazare se face vinovat de declaratie de fals si uz de fals in acte oficiale ce au inlesnit cu buna stiinta realizarea unei tranzactii de vanzare ilicita, care la randul ei avea sa sustina "legal" o alta la fel de ilicita, incriminand clar pe senatorul Traian Rece de savarsirea infractiunii de inselaciune asupra subsemnatei, deoarece a avut cunostinta de situatia reala a terenului pe care l-a prezentat liber de orice sarcina, folosindu-se de acte false puse la dispozitie de Primarie, inducandu-ma in eroare". In prezent, toate itele privind legalitatea sau nelegalitatea contractelor trebuie sa le descurce instantele constantene, pe rolul carora se afla mai multe dosare in acest sens.

"Fata Morgana" a dosarelor penale

In ceea ce priveste plangerea penala, aceasta a avut un traseu cat se poate de interesant. Initial, aceasta a fost formulata sumar intr-o scrisoare adresata Administratiei Prezidentiale, pe data de 27.05.2006. De acolo, plangerea a fost inaintata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe 14.06.2006. Nici la Parchetul respectiv nu a stat prea mult, fiind ulterior trimisa catre Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, iar de acolo la Sectia 1 de Politie, unde cazul este instrumentat de inspector sef Eugen Parliteanu. Din Memoriul adresat Presedintelui Romaniei, pe 19.03.2007, reiese ca in cursul lunii noiembrie 2006, dosarul fusese inaintat din nou Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta. Dosarul cu pricina, care face ping-pong intre Parchete si Politie, primeste intre timp numarul de inregistrare 8463/P/2007. Pe 4 octombrie 2007, Monica Prifti isi reitereaza plangerea penala. Incercand sa afle ce se mai intampla cu dosarul si in ce stadiu se afla cercetarile, sotii Prifti constata la sfarsitul anului trecut cum Parchetul si Sectia 1 arunca pisica (in speta, dosarul) de la unii la altii. In final, pe 19.12.2007, Politia ii informeaza pe Ilia si Monica Prifti ca dosarul a fost inaintat Parchetului Judecatoriei inca de pe 14.12.2007, desi, tot pe 14.12.2007, prim-procurorul Valentin Stefan al Parchetului respectiv ii instiinteaza pe acestia ca dosarul se afla inca la politie. Drept pentru care, pe 9.01.2007, Monica Prifti s-a deplasat la Parchet pentru a consulta actele care intre timp s-au transformat in "fata Morgana" a dosarelor penale. Stupoare, insa: procurorul de serviciu afirma faptul ca dosarul inca nu s-a intors de la politie. De altfel, joi, sotii Prifti au fost informati ca dosarul respectiv s-a intors (pentru a cata oara?) din nou la politie. Acesta este filmul evenimentelor pana in prezent. Ramane de vazut daca dosarul cu pricina va mai aparea vreodata ca entitate prezenta fizic sau va ramane doar la stadiul conceptual. Contactat telefonic, primarul Radu Stefan Mazare a negat ca ar sti despre cine este vorba si a declarat: "Astea sunt prostii. Nu am fost chemat sa dau nicio declaratie dar, dupa ce iau NUP (Neinceperea Urmaririi Penale), am sa fac plangere impotriva lor pentru denunt calomnios, cum am facut impotriva multor altora".

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii