Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM, aviz negativ pentru ordonanţele privind graţierea şi amnistia

ro

25 Jan, 2017 16:38 2065 Marime text

La şedinţa desfăşurată astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pentru cele două două ordonanţe de urgenţă, referitor la graţiere şi amnistie. 

CSM a decis un aviz negativ, apreciind că cele două proiecte de ordonanţe de urgenţă nu intrunesc condiţiile prevăzute de articolul 115 din Constituţia Romaniei, cu referire la chestiunea urgentă. A fost cu majoritate de voturi. Şedinta a fost publică, deliberarea a fost secretă, pentru că aşa se procedează”, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al României.



Şi Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a vorbit despre această decizie. 
 

Din punctul nostru de vedere, niciunul dintre cele două acte normative nu este oportun. Toţi cei care nu şi-auîndeplinit atribuţiile de serviciu şi au încălcat legea vor fi apăraţi de pedeapsă. În ceea ce priveste graţierea, am înaintat un punct de vedere. Abuzul în serviciu şi infracţiunile asimilate celor de corupţie vor fi dezincriminate, dacă trece aceasta ordonanţă”, a declarat Laura Kodruţa Koveşi. 


UPDATE, ora 18.05

În urma examinării Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru graţierea unor pedepse, în şedinţa de azi, 25 ianuarie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ ambele proiecte transmise de Ministerul Justiţiei. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că procedura adoptării proiectelor menţionate pe calea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, nu întruneşte cerinţele constituţionale ale art.115 alin. (4) din Constituţia României şi nici pe cele ale  art.73 alin.3 lit.i din legea fundamentală, în ceea ce priveşte proiectul pentru graţierea unor pedepse. 
 
Constituţia României prevede, în cuprinsul art.115 alin. (4), că „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”.
Plenul Consiliului apreciază că acordarea graţierii colective nu poate forma obiect al unei ordonanţe de urgenţă, acest act de clemenţă reprezentând atributul exclusiv al Parlamentului, potrivit art.75 alin.3 lit. i din Constituţia României şi art.2 din Legea nr.546/2002 privind graţierea şi procedura acordării graţierii.
 
Pe de altă parte, deşi s-a motivat în sensul că se urmăreşte scopul armonizării dispoziţiilor Codului penal şi Codului de procedură penală cu decizii ale Curţii Constituţionale, multe dintre modificările propuse prin proiectul de act normativ analizat depăşesc sfera modificărilor impuse de Deciziile Curţii Constituţionale. Având în vedere neîndeplinirea condiţiilor de adoptare a Ordonanţelor de urgenţă a Guvernului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai examinat proiectul de act normativ sub aspectul conţinutului”, se arată în comunicatul de presă al CSM. 
 
Sursa foto: Facebook CSM
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii