Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa, „bombardată“ de procurorii DIICOT

ro

29 Mar, 2014 00:00 1681 Marime text
La numai două zile de la acţiunea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti, în care au fost efectuate mai multe percheziţii domiciliare în Constanţa, ieri, procurorii DIICOT Sălaj au anunţat efectuarea unor alte acţiuni asemănătoarea pe raza judeţului nostru. În acest ultim caz, anchetatorii vorbesc despre destructurarea unui grup infracţional specializat în infracţiuni de delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală.
 

Ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Sălaj au informat că, pe raza judeţelor Sălaj, Bihor, Hunedoara, Constanţa, Dolj, Prahova şi Satu Mare, au efectuat un număr de 33 de percheziţii domiciliare. Acţiunile a avut drept scop destructurarea unei grupări infracţionale structurate pe mai multe paliere, specializată în infracţiuni de delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. Potrivit procurorilor, începând din anul 2010, pe raza mai multor judeţe din ţară au fost înfiinţate şi date spre funcţionare mai multe societăţi tip „fantomă“. Aceste firme fantomă sunt înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară. Persoanele aveau drept scop deschiderea unor conturi bancare, obţinerea de carduri şi emiterea de facturi fiscale în interesul unor societăţi comerciale care aparţineau liderilor grupului de criminalitate organizată. În contul acestor societăţi fantomă erau încasate sume de bani, care ulterior erau ridicate în numerar de la bancomate.

Sumele astfel obţinute erau înregistrate în conturile societăţilor comerciale reale administrate de membrii grupării drept creditare firmă sau împrumut asociat. După ce scopul firmelor fantomă era îndeplinit, membrii grupului cesionau părţile sociale către cetăţeni străini. În urma percheziţiilor efectuate, procurorii au ridicat de la locuinţele suspecţilor documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, diferite sume de bani, facturi fiscale, ştampile ale unor societăţi comerciale fantomă, precum şi înscrisuri şi instrumente de plată.
Prejudiciul total pe care gruparea l-a produs este de cinci milioane de euro.

Aseară, la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Sălaj, erau aşteptate la audieri 25 de persoane. Amintim că, pe data de 26 martie, DIICOT Ploieşti au efectuat nouă percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe din ţară, printre care şi Constanţa. Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializată în infracţiuni informatice şi cu instrumente de plată electronică.Şeful reţelei este un bărbat din municipiul Constanţa, fiind suspectat că, prin acţiunile sale, a cauzat un prejudiciu de circa 2.000.000 de dolari.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii