Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:33 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cautatori de comori la Adamclisi

ro

18 Mar, 2004 00:00 4271 Marime text

Trei barbati efectuau sapaturi neautorizate in situl arheologic

Politistii din localitate au descoperit marti noapte trei indivizi care, cu ajutorul unor cazmale, sapau in cautarea unor obiecte arheologice * Barbatii au afirmat ca sunt in cautare de plante rare, dar povestea lor a "cazut" dupa ce in masinile cu care venisera au fost gasite obiecte folosite la cautarea "comorilor" * Cetatea Adamclisi si celelalte situri arheologice dobrogene sunt adesea "calcate" de cautatorii de comori, dar este pentru prima data cand acestia sunt prinsi de catre politisti

Nu mai este de mult un secret faptul ca Dobrogea reprezinta una dintre tintele preferate de cautatorii de comori, indivizi fara scrupule care efectueaza sapaturi neautorizate si comercializeaza in strainatate toate vestigiile descoperite. Pe teritoriul provinciei dintre Dunare si Marea Neagra se afla nu mai putin de 263 de obiective istorice, aproape toate atragand interesul infractorilor care si-au facut o adevarata "meserie", deosebit de banoasa, din furtul acestor obiecte de patrimoniu. Acesti mercenari care nu au nici o legatura cu nobila meserie de arheolog au profitat, in ultimii 14 ani, de lacunele legislatiei romanesti si au comercializat linistiti "prada" in strainatate, unde obiectele apartinand civilizatiilor greaca, romana si daca sunt la mare cautare, preturile vehiculate fiind de mii de dolari. Dupa cum se stie, in regiunea Adamclisi a existat timp de cateva secole un infloritor centru comercial. In secolul II d.Hr., cetatea a intrat in aria de influenta a cuceritorilor romani. In anul 109, imparatul Traian ridica aici un monument "Trophaeum Traiani" care comemoreaza victoriile inregistrate de romani impotriva getilor in cadrul primului razboi daco-roman din 101/102. Atat aici, cat si in celelalte zone "istorice" ale Dobrogei se presupune ca se afla ascunse in pamant numeroase obiecte de valoare inestimabila. Pe toata suprafata Dobrogei s-au efectuat sapaturi neautorizate si sute de astfel de obiecte au fost scoase din pamant, luand calea strainatatii ca valori de contrabanda. Niciodata in toata aceasta perioada, Politia constanteana nu a reusit sa dea de urma unor cautatori de comori si cu atat mai mult sa "distruga" o astfel de retea care saraceste sistematic patrimoniul dobrogean. Din fericire, in urma cu doua zile, la Adamclisi s-a inregistrat o astfel de premiera, cand trei indivizi au fost surprinsi de politisti in flagrant delict, in timp ce efectuau sapaturi neautorizate in incinta sitului arheologic.

"Cautatori de plante" prinsi la furat antichitati

La sediul Politiei din localitate s-a primit, in cursul noptii de marti, o sesizare potrivit careia in situl arheologic aflat la 12 kilometri de satul Aliman este pe cale de desfasurare o infractiune. Un echipaj s-a deplasat imediat la fata locului, unde au fost descoperiti trei indivizi care sapau in pamant cu ajutorul unor cazmale. La vederea masinii politiei, barbatii au incercat sa fuga, indreptandu-se spre doua autoturisme aflate la cativa metri distanta, dar au fost impiedicati de agenti. Acestia au constatat ca barbatii sapasera deja cateva gropi de aproximativ 20 de centimetri. Cei trei indivizi au fost identificati ca fiind Dumitru Dima, de 46 de ani, Florin Anton, de 33 de ani, ambii din Constanta, si Adrian Martale, de 54 de ani, din Bucuresti. Cei trei nu erau niste gainari oarecare, mai ales ca una dintre masinile cu care venisera, un Jeep Grand Cherokee, cu numar de Hunedoara, valoreaza cateva miliarde bune de lei. Acuzati de politisti ca sapa fara autorizatie in cautarea unor obiecte antice, cei trei au declarat ca nu vor spune nimic decat in prezenta unui avocat. Initial, ei au incercat sa insele vigilenta organelor de cercetare afirmand ca sunt in cautare de plante si radacini rare, scuza de-a dreptul ridicola. Dupa retinerea barbatilor, politistii au perchezitionat masinile in care acestia venisera. Aici au fost descoperite mai multe obiecte care au confirmat banuielile politistilor ca cei trei sunt cautatori de comori. Astfel, au fost descoperite doua acumulatoare cu redresor care urmau sa fie folosite ca detectoare de metale. A mai fost gasita o mapa in care se aflau 28 de file A4, continand informatii luate de pe Internet, care faceau referire la locatia in Dobrogea a unor situri arheologice. Potrivit unor specialisti, in situl de la Adamclisi unde cei trei au fost depistati ar fi putut fi descoperite monezi romane, tinute de lupta, harnasamente si piese de imbracaminte. Nici in masini si nici asupra "cautatorilor" nu au fost descoperite monezi sau alte obiecte care ar fi putut face parte din patrimoniul national. Dima, Anton si Martale sunt in prezent cercetati in stare de libertate, politistii incercand sa descopere daca este vorba despre o retea de traficanti de antichitati. Paza vestigiilor istorice precum ruinele cetatii Adamclisi si monumentul Trophaeum Traiani revine autoritatilor locale. Pana acum, paznicul din Adamclisi a fost un batran pensionar din localitate, care nu ar putea face fata unor infractori verosi care, in goana spre imbogatire, nu se sinchisesc de legile statului in care traiesc. Sa speram ca reusita politistilor din Adamclisi nu va reprezenta un caz singular si in curand toti cei care comit fapte similare in siturile arheologice dobrogene vor ajunge dupa gratii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii