Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ar fi luat mită un viţel Un procuror-şef din Parchetul Curţii de Apel Constanţa ar putea scăpa azi din arest (referate DNA)

ro

30 Apr, 2015 00:00 2089 Marime text
Constantin Balaban, prim-procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, din circumscripţia Parchetului Curţii de Apel Constanţa, ar putea scăpa azi din arest! El a fost încătuşat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, pentru trei infracţiuni de luare de mită, şi prezentat Adinei Adriana Radu, din Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.
 
Judecătoarea a dispus arestarea preventivă a prim-procurorului pe o perioadă de 30 de zile, respingându-i ca neîntemeiată cererea de luare a măsurii controlului judiciar. Nemulţumit, Constantin Balaban a formulat contestaţie împotriva arestării sale, acţiunea fiind trimisă spre soluţionare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Contestaţia va fi analizată azi de judecătoarea Rodica Aida Popa, iar şedinţa este programată să înceapă la ora 9.00.
 
Conform DNA, „în cursul lunii februarie 2015, inculpatul Balaban Constantin, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a primit de la trei persoane, prin intermediar, cu titlu de mită, un viţel care avea o greutate de 70 kg după sacrificare, în schimbul soluţionării favorabile a unui dosar penal în care cele trei persoane erau cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală“. „Remiterea mitei a avut loc după ce, în data de 3.02.2015, Balaban Constantin, din proprie iniţiativă, a întocmit două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu două dintre persoanele cercetate, cărora le-a aplicat două pedepse de şapte luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării acestora. Tot în aceeaşi dată, prim-procurorul a dispus clasarea cauzei faţă de cea de-a treia persoană. Ulterior lunii iunie 2014, inculpatul Balaban Constantin a primit de la o altă persoană, prin intermediar, suma de 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese depistată, în seara zilei de 10.05.2014, conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influenţa băuturilor alcoolice şi având permisul de conducere anulat. În schimbul acestei sume, prim- procurorul Balaban Constantin, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluţioneze favorabil, în condiţiile în care poliţistul dispusese începerea urmăririi penale“, conform magistraţilor.

„Acord de recunoaştere a vinovăţiei“

„În perioada august-septembrie 2014, prim-procurorul Balaban Constantin a primit de la o altă persoană, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu titlu de mită, în mod succesiv, sumele de 550 de euro şi 700 de lei. În schimbul acestei mite, prim-procurorul Balaban Constantin a fost de acord cu întocmirea unei soluţii favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. În acest sens, în data de 8.09.2014, Balaban Constantin, la iniţiativa persoanei cercetate, a întocmit un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care persoana respectivă a primit pedeapsa de un an închisoare, cu amânarea executării acesteia“, se mai arată în documentele DNA.

„Fals în declaraţii, în formă continuată, şantaj, luare de mită“

Constantin Balaban, prim-procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, este cercetat, tot de procurorii Anticorupţie, într-un alt dosar, pentru efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, fals în declaraţii, în formă continuată (şapte acte materiale), şantaj, luare de mită şi favorizarea făptuitorului.

Citeşte şi

Referatul DNA privind arestarea lui Constantin Balaban, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin (document)

Referatul DNA privind arestarea lui Constantin Balaban, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin (II) (document)
 
Libertatea lui Mircea Băsescu, decisă azi de judecătoarea Adina Radu (document)

Ion Seimeneanu, condamnat de Curtea Supremă la 16 ani de închisoare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii