Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:57 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vă accidentaţi pe răspunderea dumneavoastră! Pericolele care pândesc pe aleea de promenadă de la Modern (galerie foto)

ro

29 Aug, 2012 01:00 2918 Marime text
DESCHIDERE_Gropi_modern_-_gropi_1.jpgSeară de vară. Sfârşit de vară, e drept, dar Constanţa este încă aglomerată. În Piaţa Ovidiu se ţine Târgul de Antichităţi, iar terasele din Portul Tomis sunt pline. Oameni în stânga şi-n dreapta, profitând de ultimele seri calde, de ultimele zile de concediu, de ultimele zile ale vacanţei.

În Portul Tomis ajungi la capătul unei plimbări prin centrul istoric al Constanţei, trecând pe lângă Geamia Hunchiar, pe lângă statuia lui Ovidiu, pe lângă Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, dar şi pe lângă Moscheea Carol. Un centru istoric trist, o Peninsulă la graniţa dintre ruină şi civilizaţie, dintre nesimţire şi respectul pentru istorie şi valori. Peisajul ăsta s-a întipărit, în anii din urmă, pe retina constănţenilor. Pentru turişti, însă, e altfel: paradoxul unui mozaic intercultural „călcat" în picioare.

De jos, de pe plaja Modern, poţi să revii în „lumea civilizată" şi urcând treptele care dau în strada Karatzali, aceea pe care se află Teatrul de Păpuşi Elpis. Ulterior, dacă alegi să te plimbi pe aleea care începe după Biserica Greacă din Constanţa şi se termină la blocul „Creion" alegi, de fapt, aventura. O aventură prin definiţie riscantă. Asta pentru că aleea de la Plaja Modern este „accesorizată" cu niscaiva şanţuri. Construite, probabil, pentru colectarea apei pluviale, aceste canale au rămas descoperite, fără grilajul de fier aferent. Pe întuneric rişti să constanţi prea târziu faptul că grilajele nu mai există şi, prin urmare, să-ţi rupi picioarele. Inexistenţa grilajelor nu este marcată de niciun indicator.

„Nu-i problema mea". Dar a cui e?

gropi_modern_-_gropi_2.jpg

Am încercat să aflăm, de la directorul executiv al Direcţiei Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, Ionel Pilat, care este motivul pentru care, pe domeniul public al municipalităţii, s-a ajuns la situaţia mai sus menţionată. „Nu-i problema mea", a fost răspunsul lui Pilat. Nici a trecătorilor nu este. A celor care riscă să se accidenteze pe domeniul public. „Adresaţi-vă în scris Primăriei, domnului Tramudana (n.r. - Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa)". Liviu Tramudana nu are o funcţie de execuţie în cadrul administraţiei publice locale. Iar problema nu trebuie rezolvată prin epistole, via purtătorul de cuvânt lipsit de putere decizională.

Această alee face parte dintr-un proiect aflat în faza de evaluare, anume „Amenajare integrată a zonei de acces - Portul Turistic Tomis şi Plaja Modern", proiect al cărui buget estimativ este de 42.572.178,12 lei şi are ca obiectiv „reabilitarea infrastructurii urbane prin modernizarea şi extinderea infrastructurii rutiere existente". Rezultatele preconizate sunt: reabilitarea şi construirea unui acces rutier şi pietonal la Portul turistic Tomis şi la Plaja Modern, realizarea a trei parcări, cu un număr total de 326 de locuri, montarea unui funicular la intersecţia bulevardul Ferdinand cu strada Mircea cel Bătrân, pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi şi realizarea unui sistem de colectare şi evacuare a apelor pluviale. Este un proiect pe Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere, Domeniul major de intervenţie 1.1. Planuri integrate de dezvoltare urbană. Faptul că aleea e inclusă într-un proiect nu este, însă, o scuză pentru tolerarea, de către autorităţi, a unei situaţii riscante.

Este doar unul dintre cazurile în care administraţia locală demonstrează cât de mult îi pasă de siguranţa cetăţenilor. „Restul e cancan"...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii